hr en

Vijesti

Četvrta po redu edukativno-aktivistička škola tranzicijske pravde “Gdje si bio_la 2023.?” je iza nas!

Large img 1836

Zagreb, 20. prosinca 2023.

U periodu od 13. prosinca do 15. prosinca 2023. godine, u Karlovcu provele smo edukativno - aktivističku škola tranzicijske pravde “Gdje si bio_la 2023.?” za sedamnaest mladih iz Hrvatske. 

Program škole osmišljen je kako bi predstavnicima generacije rođene nakon ratova devedesetih omogućio platformu za informiranje, diskutiranje i kritičko promišljanje događaja koji su obilježili spomenuti period. U cilju osmišljavanja i prilagođavanja programa koji će bit na visokoj razini kvalitete, detaljne usmene i pisane evaluacije s prethodno održanih škola uvrštene su u kreiranje ovogodišnje. 

Tijekom trodnevnog programa, teme koje su se obradile odnosile su se na temeljne koncepte vezane za tranzicijsku pravdu, odnose institucija i podjele moći u pluralistitičim demokracijama, historiografiju i epilog rata u Hrvatskoj devedesetih godina, izgradnju narativa te ulogu mladih u izgradnji solidarnijeg društva u odnosnu na neriješeno nasljeđe ratova devedesetih. 

Naši edukativni programi, pa tako i ovogodišnja škola, prepoznati su po interdisciplinarnom te raznolikim metodološkim pristupima usvajanju i razvijanju znanja sudionika i sudionica.

Edukativno - aktivistička škola tranzicijske pravde “Gdje si bio_la 2023.?” uključivala je predavanja stručnjaka i stručnjakinja s domaćih i međunarodnih sveučilišta te praktičara i aktivista angažiranih u polju izgradnje inkluzivne kulture sjećanja i rada s mladima, interaktivne radionice koje omogućuju sudionicima bolje razumijevanje i primjenu naučenih znanja, posjetu Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj te formalnim i neformalnim oblicima obilježavanja mjesta sjećanja na stradanja u Karlovcu devedesetih godina prošlog stoljeća kao i Živu knjižnicu putem koje su se sudionici upoznali s pričama suvremenika ratnih zbivanja u Karlovcu koji su rat doživjeli u dječjoj dobi.

Svoje zadovoljstvo naučenim sudionici su podijelili s nama tijekom pisane i usmene evaluacije, a neke njihove osvrte donosimo u nastavku: 

Naučio sam dosta o Domovinskom ratu,  znanje mi je dosad bilo nepotpuno. Čak i dok sam studirao povijest ostalo mi je dosta toga nerazjašnjeno o ratovima devedesetih.

Zajednica kojoj pripadam je homogena, ovakva škola mi je jako važna za moj akademski razvoj i pročišćavanje ideja.

Iskustvo škole pomoć će mi puno pri izgradnji kritičkog mišljenja o temama koje meni kao srednjoškolcu utječu na svakodnevni život, i ne samo moj već na život mojih roditelja.

Nije mi prvi put da se bavim ovom problematikom, bilo je jako intenzivno, ali nisam iscrpljena, ukomponirane su i rasprave - važno mi je da čujem i ono što nije u skladu s mojim mišljenjem.

Škola je bila iznimno zanimljiva i dobro osmišljena. Mislim da je potrebno više ovakvih tema koje nam pomažu u dubljem razumijevanju određenih događaja, pojava ili procesa u društvu.

Puno sam učila o devedesetima iz puno različitih pristupa, to mi je jako važno!

Nadam se da će ovakvih predavanja i radionica biti još. Jako sam zadovoljan organizacijom i izborom tema koje su predavačice i predavači ponudili. Mislim da je potrebno obilaziti različite lokacije iz kojih možemo naučiti više o ovakvim temama.

Svidio mi se aktivistički dio škole, izdvojio bih to kao jako poučno iskustvo.

 

Na kraju posebno se želimo zahvaliti našoj kolegici Isidori Ećim koja je našu školu posjetila u ime organizacije Kvart iz Prijedora (Bosna i Hercegovina), kao i udruzi Carpe Diem iz Karlovca u čijem smo Društvenom Centru Prostor(i)ja provele tri dana škole. 

 

 

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih. Program Impact4Values sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.