hr en

Vijesti

Članovi i članice YIHR aktivističke mreže posjetili izložbu “Objektiv NDH”

Large img 5325

Zagreb, 9. lipnja 2023.

Članovi i članice aktivističke mreže Inicijative mladih za ljudska prava posjetili su izložbu “Objektiv NDH: opasni i nepoćudni po javni red i sigurnost” u Muzeju grada Zagreba.

Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac i Srpsko narodno vijeće autori su ove izložbe koja se temelji na arhivskoj građi, policijskim kartonima iz Fonda Redarstvene oblasti Zagreb koji bilježe uhićenja građana i građanki Zagreba 1941. i 1942. godine. Temeljem istraživanja autora izložbe, uhićenici zabilježeni kroz izložbu dovedeni su u vezu s koncentracijskim logorom Jasenovac.

Autori izložbe su Đorđe Mihovilović, kustos Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, i Aneta Vladimirov, viša voditeljica odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća, dok su kroz izložbu sudionike i sudionice proveli suradnici Tena Bakšaj i Nikola Puharić.

Bakšaj i Puharić su pojasnili da se izložba služi policijskim kartonima kao arhivskim sredstvom učenja budući da daje uvid u profile ljudi koji su bili zatočeni i mučeni te, u većini slučajeva, odvođeni u Jasenovac gdje su smrtno stradali. Pored ove većinske kategorije, izložba uključuje dijelove koji se odnose na preživjele te na žrtve za koje se ne može sa sigurnošću reći jesu li stradali u Jasenovcu ili Jadovnu.

Prepoznajući način na koji su policijski kartoni korišteni kao mehanizam dehumaniziranje “opasnih i nepoćudnih”, autori u cilju humanizacije žrtava uključuju fotografije zatočenika i zatočenica kako bi “otvorili mogućnost susreta sa ljudskim licima čiji su pogledi u objektiv sasvim sigurno označavali kraj života kakvog su do tada poznavali”, dok “podatci iz kartona omogućuju rekonstruiranje dijelova njihovih života, njihovih socijalnoekonomskih (ne)prilika, izgleda za njihovo preživljavanje, neprestane agonije i straha”.

Pored vođenja kroz izložbu, Bakšaj i Puharić su članovima i članicama dali primjerke policijskih kartona kako bi uočili cjelokupni materijal u odnosu na dijelove koji su uključeni na izložbu te su dobili zadatak na karti grada Zagreba iz tog vremena pronaći mjesta na kojima su uhićenici živjeli te usporediti nazive ulica u odnosu na danas.

Zahvaljujemo Nikoli Puhariću i Teni Bakšaj na organizaciji posjeta, vođenju kroz izložbu te radionici kroz koju su članovi i članice aktivističke mreže imali priliku naučiti o kršenjima ljudskih prava na području njihove lokalne zajednice. 

Pored posjeta izložbama, sastanci aktivističke mreže uključuju radionice, prikazivanja filmova, razgovore i brojne druge aktivnosti.

Zainteresirani mladi se aktivističkoj mreži mogu priključiti iskazivanjem interesa na mail croatia@yihr.org.

Projekt MLAD! provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

 

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.