hr en

Vijesti

Dan YIHR-a: Uz kratkometražni dokumentarac, panel i druženje, obilježili smo naših 15 godina otpora!

Large 30.11.23 yihr 86

Krajem studenoga sada već davne 2008., osnovana je Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska. U želji da primjereno obilježimo ovogodišnju obljetnicu našeg postojanja i djelovanja te pružanja otpora dominantnim isključivim narativima, 30. studenog 2023. organizirale smo događaj kojim smo željele naglasak staviti na potencijalnu pozitivniju budućnost.

Nakon pozdravnih riječi programske direktorice Branke Vierde, slijedilo je prikazivanje kratkometražnog dokumentarnog filma Oni dolaze u produkciji YIHR Srbije. U filmu su sudjelovale mlade radnice i radnici te aktivistkinje i aktivisti Inicijativa mladih za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije, koji su govorili o značaju koji za njih kao pripadnike nove generacije ima povezivanje s vršnjacima iz susjednih zemalja, učenje o različitim narativima i činjenicama vezanima uz ratne devedesete, pomirenju te što za njih predstavlja sam pojam regije. 

Na panelu ‘Kakva nas prošlost čeka u budućnosti?’ koji je uslijedio nakon filma, govorili su Boris Pavelić, Nikola Kožul i Senada Šelo Šabić, uz moderaciju naše programske provoditeljice Senne Šimek. Panelisti su dali svoje viđenje kako dalje smisleno raditi na pomirenju, vladavini prava i zaštiti ljudskih prava imajući na umu aktualne sukobe, ali i polarizaciju u ostatku svijeta koji nije direktno pogođen. Otvorili smo i raspravu o uspješnosti suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj, kao i u ulozi mladih u tome. 

Ovim putem zahvaljujemo se svim gostima koji su se odazvali našem pozivu i uveličali proslavu. Veliko hvala panelistkinji i panelistima na njihovom vrijednom doprinosu, novinarima_kama, našim kolegama_icama iz Inicijativa, udruga, vanjskim suradnicima_ama, udruzi Kontejner, prevoditeljskoj službi, fotografkinji, osobama koje podupiru i prate naš rad te našim aktivistima_kinjama i prijateljima što su izdvojili svoje vrijeme i podržali nas te nam tako pružili dodatan vjetar u leđa za nastavak naše predane borbe za poštivanje ljudskih prava!

Foto: Sanja Bistričić Srića

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.