hr en

Vijesti

Educiranje zainteresiranih sudionika_ca o složenosti vanjskih politika zemalja Zapadnog Balkana

Large jovic 4

Prošlog smo tjedna, u četvrtak 19.10. održale drugi iz serije Regional News Cafe webinara. Tema ovog webinara bila je "Međunarodni odnosi i analiza vanjskih politika zemalja Zapadnog Balkana", a nju nam je približio profesor Dejan Jović, istaknuti stručnjak u području međunarodnih odnosa.

Na događaju je sudjelovalo čak 18 entuzijastičnih mladih sudionika_ca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Filipina, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, koji su imali priliku naučiti više o kompleksnoj dinamici vanjskih politika u regiji Zapadnog Balkana. Profesor Jović najprije je dao uvod u međunarodne odnose, ističući činjenicu da oni obuhvaćaju puno više od samih ekonomskih faktora. Pojasnio je mladim političarima_kama i aktivistima_kinjama kako u realnosti ne vrijedi opće prihvaćeno mišljenje da su ekonomski interesi glavni pokretači vanjske politike, naglasivši važnost ideja i identiteta kao čimbenika koji oblikuju međunarodne interakcije.

Profesor je istaknuo i kako zapravo ne postoji razlika između vanjske i drugih javnih politike te je da je pogrešno shvaćanje ono koje tumači da se političke stranke ujedinjuju radi nacionalnog interesa u vanjskoj politici, pojašnjavajući da i vanjska politika može biti predmet rasprava i sporova. Sudionike_ce webinara upoznao je i s tezom Henryja Kissingera da status nacije kao velike sile ne ovisi isključivo o nekoj ozbiljnoj viziji vanjske politike, već o sposobnosti da države prioritiziraju te se strateški angažiraju u vezi određenih međunarodnih pitanja.

Dodatno je istaknuo potrebu kako države trebaju dobro procijeniti vlastitu moć i moć svojih konkurenata pri oblikovanju strategije svoje vanjske politike. Profesor Jović potom je pružio zanimljiva objašnjenja strategija koje koriste manje države kako bi poboljšale svoj ugled u međunarodnoj zajednici. Ove strategije uključuju: specijalizaciju u određenim politikama ili tržištima, pridruživanje međunarodnim organizacijama, oslanjanje na moćne pokroviteljske zemlje ili pak odabir pristupa šutnje kako bi se izbjeglo antagoniziranje potencijalnih saveznika.

Na webinaru se razgovaralo i o jedinstvenim izazovima s kojima se suočavaju države koje su neočekivano stvorene nakon kolapsa većih država te državama koje teže ostvariti status države jer nailaze na razne prepreke. U kontekstu Zapadnog Balkana profesor je pojasnio kako je regija tako imenovana s idejom velikih sila da će ono biti samo privremeno jer se na regiju gledalo kao čekaonicu u kojoj se nalaze države sa željom pristupanja EU-u, ali ulazak tih država u Uniju i dalje teče iznimno sporo pa se samo ime zadržalo do danas. Ova situacija čekanja dovela je do aktualnog stanja u kojem ne-europske sile i dalje snažno utječu na politike zemalja te regije.

Zaključno, Profesor Jović predložio je nekoliko preporuka za pristup EU-a Zapadnom Balkanu. One uključuju potrebu za uklanjanjem prava veta za nove članice, tretiranje Zapadnog Balkana kao jedinstvene cjeline čije će sve članice istovremeno postati članice Unije te ubrzanje procesa integracije tih zemalja.

Ovaj informativan webinar pružio je mladim političarima_kama i aktivistima_kinjama bolje razumijevanje složenosti i izazova koji definiraju vanjske politike zemalja Zapadnog Balkana, nudeći im vrijedne perspektive i preporuke. Nakon prvih 45 minuta predavanja, sudionici_e su imali mnoga pitanja o temi, pa uslijedio razgovor koje je trajao dodatnih 45 minuta.

Pozivamo vas da u nadolazećim mjesecima pratite naše mreže te se prijavite na iduće Regional News Cafe webinare u kojima ćemo nastaviti istraživati suvremene i važne teme.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.