hr en

Vijesti

[Glasovi mladih] Je li domoljublje samo ljubav prema domovini ili više od toga?

Large img 8892

Zagreb, 4. rujna 2023. 

Domoljublje je pojam koji označava ljubav prema narodu i domovini, odnosi se na osjećajnu povezanost vezanu uz određene vrijednosti, privrženosti, kulturu i povijest, ali i na djelovanje u smislu poboljšanja života cijele zajednice. No, to je vrlo subjektivan pojam koji svaki pojedinac doživljava drugačije. Danas se pojam domoljublja nerijetko veže uz političare i političko djelovanje. U politici se domoljublje koristi kao sredstvo kojim političari skupljaju glasove i simpatizere, ali i izgovor kojim opravdavaju stavove i akcije u svrhu zaštite demokracije. Domoljublje se također poistovjećuje s mržnjom i rivalstvom prema drugim nacijama, odnosno nacionalizmom u kojem se jedna nacija stavlja iznad svih ostalih. Međutim, mnogi građani svakim danom dokazuju da domoljublje ne čine samo isprazne izjave poput one da je “Hrvatska fenomenalno mjesto za život”.

Inicijativa mladih za ljudska prava je u veljači 2022. godine pokrenula kampanju “Domoljublje je kada...” kojom je objavama na društvenim mrežama poticala građane/ke da u komentarima daju odgovor na pitanje: “A što je za tebe domoljublje?”. Objavama se nastojalo ukazati na razliku prioriteta političkih elita i stvarnih potreba građana, a pritom i propitati povezanost domoljublja s nacionalizmom, državom i diskriminacijom. 

Naime, većina građana se slaže da domoljublje čine svi oblici služenja domovini i njezinim interesima koji se očituju preko uspješnih poslovnih ljudi, nepokvarenih političara, dobrih liječnika, učitelja, znanstvenika i sportaša, ostalih javnih djelatnika i volontera, a ne samo riječi koje izražavaju ljubav prema domovini. Svaki pojedinac svakodnevno može pokazati i dokazati svoje domoljublje tako što brine za dobrobit i sigurnost zajednice nastojeći poboljšati život svih članova zajednice bez iznimke. 

“Domoljublje je kada se glasno suprotstavljamo mržnji, nepravdi, korupciji i nasilju kojem svjedočimo.”

“Domoljublje je kada prestanemo gledati na ostale kao manje vrijedne, kada učinimo svoje selo ili grad boljim mjestom za život bez obzira na vjeru, rasu ili nacionalnost.”

S obzirom na gubitak povjerenja u predstavnike vlasti, institucije i pravednost, pojavilo se mnogo komentara koji ističu da su političari ˝pokvareni lopovi˝ i ˝kvare izgled naše države˝. Građani imaju stav da se domoljubima ne mogu prozvati oni koji osobne interese stavljaju ispred interesa zajednice čime zanemaruju svoju dužnost da služe za dobrobit i sigurnost svih članova zajednice. 

            “Domoljublje danas u Hrvatskoj je punjenje vlastitih džepova na račun građana.”

Istodobno se proteže i pitanje: “Postoji li prostor za interpretiranje domoljublja van nacionalističkih okvira?” 

“Domoljublje je čista suprotnost nacionalizmu, rasizmu i korupciji. Nažalost, u hrvatskom društvu, domoljublje se shvaća na sasvim pogrešan način.”

Domoljublje ne označava borbu protiv tuđeg već borbu za svoje i pridržavanjem toga ono se odvaja od nacionalizma. No, domoljublje je vrlo subjektivan pojam bez jasno određene definicije što daje pravo svakome da ga doživljava na željeni način. 

 

Ovaj tekst napisala je Patricia Šprajc, polaznica našeg Treninga za edukatore_ice mirovnog aktivizma. 

Projekt MLAD! provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Ovaj tekst izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti autora i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Središnjeg državnog ureda.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.