hr en

Vijesti

IME OBITELJI ZEC U FONDU IMENA GRADA ZAGREBA

Large obitelj zec 760x400

Zagreb, 3. veljače 2022.

 

Na 3. sjednici Odbora za imenovanje ulica, naselja i trgova Grada Zagreba održanoj u ponedjeljak 31. siječnja 2022. godine usvojen je prijedlog Inicijative mladih za ljudska prava da se ime obitelji Zec unese u Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba.

Inicijativa mladih za ljudska prava formalne prijedloge za unos imena po članovima obitelji Zec u Fond imena podnosila je nadležnom Odboru Skupštine grada Zagreba 2011., 2014., 2017. te konačno 2021. Godine. Unošenje imena obitelji Zec u Fond imena prvi je korak ka ostvarenju dugogodišnjeg zagovaračkog cilja imenovanja javne površine po obitelji Zec.

Aleksandra, Marija i Mihajlo Zec bili su naši sugrađani, civili, Zagrepčani, Srbi, koji su živjeli na Trešnjevci, a čiji su životi 1991. godine okončani ubojstvima od strane pripadnika pričuvne postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske, tzv. merčepovca. Otac Mihajlo ubijen je ispred njihove obiteljske kući u Poljaničkoj ulici, a majka Marija i dvanaestogodišnja kćerka Aleksandra otete su i odvedene na brdo iznad Zagreba te u noći sa 7. na 8. prosinca likvidirane i bačene u jamu kod planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu.

Ubojstva su to koja su ostala nekažnjena, a danas je jasno da je taj čin, a ne propust, rezultat sprege političke, izvršne i sudbene vlasti koja nije imala hrabrosti priznati što se tog prosinca dogodilo. Upravo zbog toga, važno je da gradimo društvo u kojem se to neće ponoviti. 

Unošenje imena obitelji Zec u Fond imena te imenovanje javne površine po obitelji Zec potrebno nam je kao podsjetnik, opomena da se nikad više ne dogodi da su ljudi koji su samo zato što su bili određene nacionalne pripadnosti ubijeni, a da su oni koji su za to odgovorni, ostali nekažnjeni.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.