hr en

Vijesti

Javna rasprava 'Ima li mjesta za Školu mira u zelenom srcu Hrvatske?' u Delnicama

Large sudionici s%cc%8ckole i gosti  1   1

Prošli petak, 7.6.2024., održale smo u Delnicama javnu raspravu pod nazivom “Ima li mjesta za Školu mira u zelenom srcu Hrvatske? Očuvanje naslijeđa i obnova djelovanja mrkopaljske Škole mira.” Javna rasprava održana je zadnji dan i kao dio Regionalne aktivističke škole ‘Mir Мир’ koju smo organizirale u suradnji sa YIHRom Srbija i Centrom za studije mira i konflikata sa Sveučilišta u Rijeci. 

 

U suradnji s Valentinom Otmačić iz Centra za studije mira i konflikata odlučile smo organizirati javni događaj u Delnicama kojim smo htjele dodatno potaknuti i oživjeti razgovor o ponovnom pokretanju mrkopaljske Škole mira, ali i o važnosti oživljavanja i očuvanja mirovnog naslijeđa Gorskog kotara. Na taj način smo i našom školom te kroz naš i rad sudionika htjele doprinijeti već postojećoj lokalnoj inicijativi ponovnog pokretanja Škole mira te naglasiti važnost takvih događaja, razmjena i radionica za mlade - kako za lokalnu zajednicu tako i za hrvatsko, ali i društvo ostalih država regije. Kako bi upravo o tome razgovarali, organizirale smo javnu raspravu na koju smo pozvale građane, škole, predstavnike lokalnih samouprava i medija.

 

Prije početka javne rasprave, paneliste i publiku pozdravila je govorom gradonačelnica grada Delnice, Katarina Mihelčić istaknuvši važnost dijaloga o očuvanju mira, posebice u vrijeme kada svjedočimo velikim nestabilnostima i nemirima u svijetu. 

 

Na javnoj raspravi, sudionici naše škole su imali priliku demonstrirati jednu od inicijativa koju su razvili tijekom rada u umjetničkoj (ili - artivističkoj) radnoj grupi. Grupa kreativnih mladih djevojaka tako je osmislila u Gorskom kotaru upriličiti “Stazu mira” kojom bi obilježile i educirale o liku i djelu Franje Starčevića te izgradnji i očuvanju mira u Gorskom kotaru. Nakon prezentacije Staze mira, panelisti su o njoj i važnostima iste i sličnih inicijativa razgovarali među sobom i sa publikom. Tijekom rasprave govorili su panelisti Petar Mamula (zamjenik župana Primorsko-goranske županije), Valentina Otmačić (Centar za studije mira i konflikata), Morana Ikić Komljenović (filmska producentica i medijska stručnjakinja) te naša Margareta Blažević. Raspravu je moderirala naša Dora Tomljanović. Raspravi su nazočili, ali se i njoj priključili, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelćić, pročelnica Dragica Marač (Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije), načelnik Mrkoplja Josip Brozović, gospođe Nada Glad i Renata Lisac, sudionici škole Mir Мир te učenici delničke srednje škole što nas je posebno obradovalo. 

 

Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije započeo je raspravu svojim izlaganjem o Gorskom kotaru u ratu i poraću, stavljajući naglasak na napore kriznih štabova, mjesnih zajednica i građana da očuvaju mira i preveniraju izbijanje sukoba na području Gorskog kotara za vrijeme rata u Hrvatskoj. Naglasio je izazovnost, ali i potrebu za obilježavanjem i mirovnih inicijativa iz ratova 1990ih. Valentina Otmačić govorila je o važnosti kontinuiranog konstruktivnog dijaloga i suradnje među stanovništvom Gorskog kotara u očuvanju mira te istaknula kako bi isto trebali poticati i danas - i lokalno i regionalno. Također je komentirala neprocjenjivu ulogu Franje Starčevića i Škole mira u očuvanju mira tijekom rata, ali i u poslijeratnom razdoblju. 

 

Morana Ikić Komljenović govorila je o svojem osobnom iskustvu sudjelovanja i rada na Školi mira, druženja s mladim ljudima iz Hrvatske i regije te opisala ulogu Franje Starčevića u stvaranju atmosfere povjerenja nužne za realizaciju ciljeva Škole mira, ali i mira općenito. Naglasila je kako ju je iskustvo vezano uz Školu mira motiviralo i nagnalo da profesionalni put nastavi u mirovnim organizacijama te se nastavi baviti sličnom tematikom. Naša Margareta u svom se izlaganju fokusirala na isticanje važnosti oživljavanja i očuvanja mirovnog nasljeđa Gorskog kotara te ponovnog pokretanja inicijative za obovu Škole mira. Nakon izlaganja panelista, pročelnica Dragica Marač i mrkopaljski načelnik Josip Brozović svojim su spontanim govorima započeli konstruktivnu raspravu u kojoj je sudjelovao velik dio publike.

 

Raspravom se došlo do novih ideja, načina i pristupa oživljavanju i ponovnom pokretanju Škole mira na čijoj realizaciji nam preostaje zajednički i uporno raditi uz podršku lokalnih samouprava, obrazovnih institucija i samih građana Gorskog kotara. Također, složili smo se da bi zajednički trebalo raditi na oživljavanju i očuvanju mirovnog nasljeđa Gorskog kotara kroz obilježavanje i promociju mirovnih i antiratnih inicijativa iz 1990-ih godina. Naposljetku, zaključili smo da treba ustrajati na organizaciji događaja i razmjena koje će motivirati i inspirirati mlade ljude na razmjenu znanja i razmišljanja s ciljem iniciranja i rada na pozitivnim društvenim promjenama u njihovim lokalnim zajednicama. 

 

     

 

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.