hr en

Vijesti

Javnom kampanjom redefiniramo domoljublje

Large web blank 760x400  1

Zagreb, 7. lipnja 2022.

Inicijativa mladih za ljudska prava je u veljači 2022. godine pokrenula javnu kampanju “Domoljublje je kada…” u cilju poticanja građana/ki na kritičko razmišljanje o dominantnim pristupima domoljublju u Hrvatskoj te otvaranja perspektiva za nove inkluzivne interpretacije domoljublja. 

Kroz objave javne kampanje na društvenim mrežama prikazali smo izjave političara o njihovom poimanju domoljublja kako bismo propitivali povezanost domoljublja s nacionalizmom, državom, militarizmom, isključivosti ili diskriminacijom. Ukazivali smo na kontradikcije između prioriteta političkih elita i stvarnih potreba građana, potičući građane/ke da u komentarima daju svoj odgovor na pitanje “A što je za tebe domoljublje?”.

Izvori fotografija: PIXSELL, Screenshot / Lighthouse Reports video, Facebook, SNV, Boris Kovacev/Cropix

Od preko 500 prikupljenih definicija domoljublja putem društvenih mreža, izdvojili smo njih pet kako bismo učinili dostupnijim razmišljanja građana/ki koja pojam domoljublja preoblikuju tako da uključuje razumijevanje i  važnost zagovaranja i promicanja ljudskih prava.

Veseli nas izdvojiti primjere poimanja domoljublja koja se suprotstavljaju nepravdi, nasilju i nacionalizmu te potiču stvaranje uključivog i solidarnog društva.