hr en

Vijesti

Mladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zajednički pamte žrtve ratnih zločina u Ahmićima i Trusini

Large ahmic%cc%81i

Sarajevo, 15. travnja 2023.

Mladi se sjećaju zaboravljenih

Mladi aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava - Hrvatska i Inicijative mladih za ljudska prava - Bosna i Hercegovina u suradnji s Fondacijom Friedrich Ebert iz Bosne i Hercegovine zajednički su posjetili Ahmiće i Trusinu uoči 30. obljetnice ratnih zločina počinjenih u tim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Prije 30 godina, 16. travnja 1993. pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i specijalne postrojbe Vojne policije HVO-a, takozvani Jokeri, ubili su 116 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima jedanaestoro djece i 32 žene. Dvije mjesne džamije uništene su eksplozivima. 

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u predmetu Kordić i Čerkez potvrdilo je utemeljenost nalaza Raspravnog vijeća da su zločini protiv čovječnosti u Ahmićima počinjeni u okviru međunarodnog oružanog sukoba u kojem je Republika Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad vojnim snagama HVO-a.

Istoga dana u Trusini pripadnici Armije RBiH ubili su petnaest civila, sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane te ranili četiri civila, od kojih dvoje djece. Počinitelji zločina osuđeni su pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Prema istraživanju Ratne devedesete iz perspektive mladih u Hrvatskoj, 80.2% ispitanika i ispitanica, mladih u dobi od 18 do 30 godina iz cijele Hrvatske, nisu nikad čuli za masakr u Ahmićima. Sudionici studijskog putovanja iz Bosne i Hercegovine su slično podijelili da prije nisu imali priliku čuti o ratnom zločinu u Trusini. 

Uoči posjete Ahmićima i Trusini, kako bismo se trideset godina kasnije prisjetili žrtava, mladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine okupili su se u Sarajevu i učili o činjenicama vezanim za ove ratne zločine kao i o pravosudnim te društvenim posljedicama ovih ratnih zločina i institucionalnog zaborava. 

Sudionici i sudionice su istaknuli da osjećaju dužnost informirati se te stečeno znanje podijeliti i s drugima, svojim obiteljima, prijateljima i širom zajednicom jer smatraju da promjena kreće od nas samih. 

U Ahmićima i Trusini smo se sastali s predstavnicima udruženja žrtava i vjerske zajednice kako bismo razgovarali o počinjenim zločinima u travnju 1993. te na koji način zločini počinjeni prije 30 godina utječu na društvo danas.

U Ahmićima nas je dočekao imam Mahir ef. Husić te proveo kroz spomen sobu. Poručio je: “Vrata Ahmića su uvijek otvorena svakom dobronamjernom gostu” te istaknuo sljedeće: “Tragamo za istinom, gradimo suživot”.

Prilikom posjete Trusini, imali smo priliku razgovarati s Dragicom Tomić, predsjednicom Udruge poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic, koja je istaknula da je “potrebno obilježavati datume stradavanja bez obzira na kojoj su se strani desili. Neka to bude opomena za sve naredne generacije da budu pametnije od ovih generacija, da se nikad više nigdje ne dogodi takav zločin”, poručila je gospođa Dragica, i dodala “Nemojte dozvoliti nikada, nigdje da se dogodi rat. Sve se dogovori za stolom.”

Posjetivši Ahmiće i Trusinu te upoznavši se s onim što se dogodilo, naši mladi aktivisti i aktivistkinje su izjavili sljedeće:

  • Osjećao sam se licemjerno, toliko sam znao o Ahmićima, a o Trusini ništa.
  • Svaka istina se saslušati mora koliko god bolna bila. 
  • Mi kao djeca roditelja koji su preživjeli rat nosimo traume koliko i oni. Ako svijet ostaje na nama, i traume ostaju, ali da li je naša odgovornost liječiti tuđe traume?
  • Ako nema nikakve komunikacije, ako nema priznanja istine, može li postojati mir?
  • Vidjeti nas sve zajedno vraća mi nadu u bolje sutra.

Konačno, želimo poručiti:

Neka posjeta mladih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske povodom 30. obljetnice od počinjenih ratnih zločina u Ahmićima i Trusini bude:

  • Inspiracija našim sugrađanima da posjećuju mjesta stradanja i sjećanja, te se upoznaju sa činjenicama iz vlastite prošlosti kako se nikad više ne bi ponovile
  • Imperativ vladajućima da prestanu s nacionalističkim politikama koje hrane netrpeljivost i mržnju, da se ispričaju za zločine te posvećeno i strpljivo rade na izgradnji povjerenja i pomirenja
  • Motivacija generacijama rođenim nakon rata da budu nositelji novih naprednih politika koje će stvarati prilike za suradnju, razumijevanje i izgradnju bolje budućnosti

Premladi da se sjećamo, odlučni da nikad ne zaboravimo!

Projekt MLAD! provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.