hr en

Vijesti

Mladi se sjećaju zaboravljenih: edukacija i akcija

Large yihr 110

Zagreb, 1. ožujka, 2023.

Inicijativa mladih za ljudska prava je u petak, 24. veljače 2023. godine održala Edukativno-aktivistički dan “Mladi se sjećaju zaboravljenih” na kojem je sudjelovalo sedamnaest mladih iz Zagreba.

“Mladi se sjećaju zaboravljenih” prvi je u nizu studijskih posjeta koje organizira Inicijativa mladih za ljudska prava kako bismo generacije rođene nakon ratova informirali o događanjima iz nedavne prošlosti s kojima se tijekom obrazovanja ne upoznaju, niti o kojima se govori u javnom prostoru. Na ovaj način želimo ih potaknuti da upoznavajući cjelokupnu istinu o devedesetima te poštujući sve civilne žrtve rata neovisno o njihovoj nacionalnosti grade solidarno društvo utemeljeno na toleranciji i ljudskim pravima. 

Ovaj edukativno-aktivistički dan se bavio važnošću ravnopravnih pristupa sjećanju kroz lokalni primjer zanemarene povijesti teških kršenja ljudskih prava nad našim sugrađanima, pripadnicima srpske nacionalne manjine tijekom 1991. i 1992. godine.

Što je to memorijalizacija, na koji način politike sjećanja utječu na društvene odnose, kakav je odnos događaja iz prošlosti na izgradnju budućnosti te koja je uloga mladih u tom procesu? O svemu tome razgovarali smo u uvodnom dijelu. 

Centralni dio dana predstavljalo je predavanje Nikole Puharića (SNV) koji se fokusirao na faktografiju zbivanja, društveno-politički kontekst te primjere teških kršenja ljudskih prava prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Zagrebu tijekom 1990-ih.

Aktivstički dio dana s kojim smo i zaključili susret činile su posjete neobilježenim mjestima stradanja i mučenja civila, lokalitetima o kojima su sudionici imali prilike čuti u predavačkom dijelu. Konkretno, posjetili smo Paviljon 22 Zagrebačkog Velesajma, mjesto na kojem su mučeni civili te nakon odvođeni na Pakračku poljanu. Potom smo posjetili Poljaničku ulicu u kojoj je ubijen Mihajlo Zec te otkuda su otete Aleksandra i Marija Zec te odvedene na Sljeme i ubijene. Konačno, posjetili smo Gajevu ulicu, gdje smo se ispred današnje zgrade Državnog odvjetništva prisjetili događanja na Vojnom sudu i zatvoru koji se nalazio na toj lokaciji početkom devedesetih. 

Iskoristili smo i ovu priliku da prema nadležnim institucijama zagovaramo važnost prikladnog označavanja mjesta koja su također obilježila našu prošlost, a predstavljaju njen sraman dio, upravo kako se ne bi ponovila.

Osvrćući se na ovo iskustvo, sudionici i sudionice su nakon zajednički provedenog dana podijelili sljedeće:

Naučio sam štošta novog o Zagrebu i nekim tajnama koje vješto skriva (iza šminke i laser tag reklama). Kao i uvijek otvoren sam novim saznanjima o povijesti rata, točnije o onom dijelu koji često ostane zaboravljen - nečistim poslima "naše" strane nad "njihovom". Drago mi je da sam imao priliku saznati mračnije pojedinosti vezane za svoj rodni grad.

Naučila sam prvenstveno koliko toga može ostati skriveno u prošlosti, odnosno koliko toga iz devedesetih nije javno dostupno, tj. treba vrlo dobro znati gdje tražiti. Upravo me to i motivira, voljela bih saznati što više o tom (ne)formalnom odnosu Hrvatske prema nepoćudnima. 

Radionica mi je dala novu perspektivu. Smatram da je ona pokazala važnost činjenice da nevine žrtve nikada ne smijemo zaboraviti. Uz to radionica ističe važnost činjenice da mi kao društvo moramo tražiti pravdu za nevine žrtve, bez obzira na kojoj strani sukoba se nalazili.

___________________________________________________

Edukativno-aktivistički dan “Mladi se sjećaju zaboravljenih” proveden je u sklopu projekta "Inkluzivno sjećanje" financiranog od strane nadležnog ureda grada Zagreba i projekta MLAD! - Misli lokalno, aktivno djeluj financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Projekt MLAD! provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Foto: Sanja Bistričić

 

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.