hr en

Vijesti

Mladi uče o činjenicama vezanim za ratne zločine počinjenim u Ahmićima 1993. godine

Large aktivisti%c4%8dka icty

Zagreb, 17. ožujka 2023.

Koliko su informirani o ratnim zločinima počinjenima od strane pripadnika hrvatskih snaga, pitali smo mlade u našem istraživanju “Ratne devedesete iz perspektive mladih u Hrvatskoj” provedenom i objavljenom prošle godine. Njih 80.2%, na upit o masakru u Ahmićima odgovorilo je da nisu čuli za taj događaj. Ove poražavajuće brojke dodatno su nas potaknule da ove godine, mjesec dana uoči 30. godišnjice ratnih zločina u Ahmićima organiziramo sastanak za članice i članove naše aktivističke mreže posvećen upravo ovoj temi, kako bismo ih informirali i zajednički razgovarali o važnosti odgovornog suočavanja s prošlošću i sjećanju na sve civilne žrtve. 

Ugodno nas je iznenadilo da se na događaj, održan u srijedu 15. ožujka, odazvalo čak četrnaestero mladih, među kojima je također bilo onih koji su rekli da prethodno ništa nisu čuli o zločinima koji su počinjeni u Ahmićima.

Kako bismo mogli informirano razgovarati o svemu što se zapravo dogodilo, odlučili smo u sklopu sastanka prikazati jednosatni dokumentarni film “Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna”. Kroz razgovore s akterima i video zapise sa suđenja, film opisuje otkrivanje zločina, Tribunalove istrage koje su uslijedile i teški put koji je prijeđen kako bi se ustanovile činjenice o tome šta se dogodilo. U predmetu Kordić i Čerkez, utvrđeno je da su zločini u Ahmićima počinjeni u okviru međunarodnog oružanog sukoba u kojem je Republika Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad vojnim snagama HVO-a. Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i specijalnih jedinica vojne policije HVO, takozvanih Jokera, 16. travnja 1993. godine u Ahmićima su ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti od kojih su 11 bili djeca, a 32 žene. 

Nakon filma smo razgovarali o odgledanom sadržaju. Kroz raspravu su se otvorila brojna pitanja te su sudionice i sudionici imali priliku i učiti jedni od drugih slušajući komentare vršnjaka, koji su se ticali: osvrta na rad i doprinosu Tribunala ostvarenju pravde za žrtve MKSJ, zločina počinjenih u srednjoj Bosni, javnih događaja na kojima su govorili ratni zločinci te percepciji ratnih zločinaca u javnom prostoru poput organiziranog predavanja Darija Kordića održanog 2019. u Studentskom domu Stjepan Radić. Nakon što je jedan od sudionika spomenuo Kordićevo predavanje, s grupom smo podijelili informaciju da je YIHR dan nakon tog događaja objavio i poslao Otvoreno pismo upravitelju SD Stjepan Radić, u kojem osuđujemo ustupanje javnog prostora osuđenim ratnim zločincima za obraćanja široj publici. 

Upoznajući se na ovom primjeru doprinosom rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koji je omogućio individualizaciju krivnje, prepoznali smo važnost kolektivne odgovornosti i nas mladih u doprinosu neponavljanju ovakvih zločina te otvorenom razgovoru o teškim aspektima naše prošlosti. 

Zaključili smo da i o ovim temama mladi, generacije rođene nakon rata, trebaju znati te da im treba biti omogućen prostor na kojem mogu otvoreno i kritički razgovarati kako bismo podizali svijest o počinjenim zločinima u naše ime te kako bismo doprinijeli izgradnji boljeg društva utemeljenog na istini i pravdi.

 

Projekt MLAD! provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

 

 

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.