hr en

Vijesti

Naše zagovaračke napore prepoznao Grad Zagreb

Large dizajn bez naslova  13

Naša posvećenost i zalaganje za čuvanje sjećanja na članove obitelji Zec, Mihajla, Mariju i dvanaestogodišnju Aleksandru Zec, rezultirali su značajnim koracima prema ostvarivanju odgovornih standarda komemoriranja civilnih žrtava rata.

U prosincu 1991. godine, ubijeni su članovi obitelj Zec te postali nesretnom žrtvom nasilja  pripadnika pričuvne postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, poznatih kao "merčepovci". Unatoč priznanju zločina, do danas nitko od direktnih počinitelja nije odgovarao za ovaj stravičan čin. Ipak, treba spomenuti kako je pravomoćnom presudom zapovjednik spomenute postrojbe, Tomislav Merčep, osuđen zbog nesprječavanja mučenja i ubojstava srpskih civila, među koje spada i obitelj Zec.

Kroz edukaciju mladih i zagovaračke aktivnosti usmjerene prema nadležnim institucijama, Inicijativa mladih za ljudska prava godinama se trudi spriječiti da  obitelj Zec padne u zaborav.

Naznake pozitivnog pomaka po pitanju očuvanja sjećanja na obitelj Zec postale su vidljive na komemoraciji u prosincu 2022. godine, kada je gradonačelnik Tomašević obećao postavljanje spomen-ploče na mjestu tragičnog događaja.

Polovicom 2023. godine, povodom rođendana Aleksandre Zec, 8. svibnja, članice i članovi Aktivističke mreže Inicijative mladih za ljudska prava obratili su se gradonačelniku s konkretnim smjernicama u skladu s međunarodnim standardima čuvanja sjećanja na civilne žrtve ratova. Smjernice, proizašle iz Preporuka za komemoriranje civilnih žrtava rata pod nazivom "Inkluzivno sjećanje", prvi su puta predstavljene gradonačelniku već u prosincu 2021. godine, uoči njegovog prvog sudjelovanja na komemoraciji za ubijene članove obitelj Zec.

Ovogodišnja komemoracija označila je ispunjenje obećanja gradonačelnika, koji je nakon trideset i dvije godine od ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, donio odluku o postavljanju i sudjelovao na samom otvaranju spomen-ploče, prvog fizičkog simbola trajnog sjećanja na ove civilne žrtve rata devedesetih.

Važno je da je Grad Zagreb prepoznao važnost suradnje s civilnim društvom u donošenju ovako važnih istupa u izgradnji inkluzivne politike sjećanja te da je naše preporuke koje je koristio pri osmišljavanju javno istaknuo te naglasio ulogu kojom smo doprinjeli ostvarenju ovog značajnog pomaka u pogledu očuvanja sjećanja na obitelj Zec.

Prenosimo dio originalnog teksta objavljenog na službenoj web stranici Grada Zagreba

"Informativna spomen ploča prvi je dio cijelog projekta spomen obilježja koji će na ovoj lokaciji biti trajni podsjetnik na obitelj Zec. Veliku zaslugu u postavljanju spomen obilježja ima Inicijativa mladih za ljudska prava koja se 8. svibnja, simboličnog datuma kada bi Aleksandra Zec obilježavala svoj rođendan, obratila gradonačelniku sa smjernicama kako na prikladan način sačuvati sjećanje na ubijene članove obitelji Zec."

Postignuća poput ovog ključna su za izgradnju budućnosti u kojoj zločini motivirani međuetničkom mržnjom neće biti tolerirani. 

Mi ćemo i u 2024. godini nastaviti educirati mlade o ovom tragičnom slučaju kako bismo stvarali sigurno okruženje za sve građanke i građane, neovisno o njihovom manjinskom statusu u društvu.

Ovim putem izražavamo zahvalnost Gradu Zagrebu i gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću na realizaciji obećanja i postavljanju spomen-ploče na području Adolfovca, kao i drugim relevantnim institucijama i organizacijama koje su podržale ovaj napor za trajno odavanje počasti obitelji Zec. 

S posebnom ćemo pažnjom pratiti izgradnju najavljenog cjelovitog projekta spomen obilježja te izvršavati svoju "watchdog" ulogu i voditi računa da gradska vlast ispuni i ovo obećanje. Također, iduće godine nastavljamo i s našim dugogodišnjim zagovaranjem da se javna površina u samom Zagrebu, gradu gdje je živjela obitelj Zec, imenuje po Aleksandri Zec.

 

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.