hr en

Vijesti

Nova generacija edukatora_ica mirovnog aktivizma stekla korisna iskustva i znanje

Large img 5224

Zagreb, 5. lipnja 2023.

Inicijativa mladih za ljudska prava i HERMES - Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja su u periodu od 31.5. do 3.6.2023. godine organizirale Trening za edukatore_ice mirovnog aktivizma.

Na treningu je sudjelovalo dvadeset mladih u dobi od 18 do 30 godina iz različitih dijelova Hrvatske koji su pokazali iznimnu predanost i interes za teme ljudskih prava i mirovnog aktivizma.

Ovim treningom smo utjecali na povećanje znanja mladih o ljudskim pravim i mirovnom aktivizmu tijekom 1990-ih u Hrvatskoj i regiji kako bi prepoznali i suprotstavili se porastu nacionalizma i njegovim posljedicama. 

Također, doprinijeli smo osnaživanju mladih za aktivan angažman unutar svojih zajednica i doprinos ostvarivanju pozitivnih društvenih promjena kroz razvoj kritičkog mišljenja, sposobnosti samoorganiziranja te vještina rada s mladima i facilitacije.

Tijekom četverodnevne edukacije, sudionici su sudjelovali u nizu zanimljivih radionica koje su ih potaknule na promišljanje i uključivanje u interaktivne aktivnosti. 

Prvi dan treninga bio je posvećen međusobnom upoznavanju, uspostavljanju grupnog dogovora za rad, prepoznavanju očekivanja i strahova sudionika_ca i načina na koje žele doprinijeti te upoznavanju s radom Inicijative mladih za ljudska prava.

Drugi dan je započeo radionicom “Uvod u mirovni aktivizam” tijekom koje su prepoznali različite oblike aktivističkog djelovanja, razvili svoje definicije mira, a potom ih usporedili s teoretskim konceptima pozitivnog i negativnog mira. Kroz vježbu asocijacija na pojam “devedesete”, osvijestili su militaristički pristup prošlosti i marginaliziranost mirovnih i antiratnih pokreta aktivnih u Hrvatskoj i regiji tijekom devedesetih godina.

Sljedeće dvije radionice tog dana koristile su nastavni plan “Mirovni aktivizam u Hrvatskoj i regiji 90-ih godina” i popratni didaktički materijal. Sudionici i sudionice su se upoznali s osnovnim konceptima i ključnim ličnostima vezanim za mirovni aktivizam u Hrvatskoj i regiji 90-ih godina, antiratnim akcijama i inicijativama, doprinosom neovisnih medija i kulture te nasljeđem mirovnog aktivizma. 

Prilikom razgovora o današnjici, ponovili su znanje o različitim generacijama ljudskih prava kroz razgovor i “Pictionary” igru te se upoznali sa stupovima tranzicijske pravde.

Pored produbljivanja znanja o mirovnom aktivizmu, sudionici_e su imali priliku razviti svoje vještine facilitacije i moderiranja. Nakon što su zajednički definirali atribute idealnog facilitatora_ice, okušali su se u vođenju rasprave.

Drugi dan treninga je završio spomen šetnjom na Antiratnu kampanju Hrvatske (ARK) u okviru koje su naučili o osnutku ARK-a, povelji Antiratne kampanje, naporima za sprječavanje deložacija, fanzinu ARKzinu i vratima mira.

Treći dan treninga započeo je radionicom “Suzbijanje nacionalizma” tijekom koje su sudionici razlikovali nacionalizam i domoljublje, ocjenjivali izjave političara i dali svoje (re)definicije domoljublja.

Tom temom su se nastavili baviti u okviru radionice “Građanska odgovornost” tijekom koje su se upoznali s radom HERMES-a te mapirali manifestacije nacionalizma u njihovim lokalnim zajednicama.

Posljednji dio treninga je bio usmjeren na osnaživanje mladih za njihovo aktivističko djelovanje. Stoga se posljednja radionica bavila organizacijom događaja u njihovim sredinama pri čemu su sudionici_e osnaženi za mapiranje relevantnih aktera i komunikaciju s njima.

Temeljem svega naučenog, sudionici_e su se podijelili u radne grupe, dodatno istražili teme vezane za mirovni aktivizam koje su ih posebno zainteresirale te osmislili kreativne načine prenošenja znanja u lokalnim zajednicama. 

Njihove ideje su uključile organizaciju projekcija antiratnih filmova s popratnim razgovorima, provođenje radionice o ulozi umjetnosti za mirovni aktivizam, razvoj interaktivnog kviza o ključnim konceptima vezanim za mirovni aktivizam te postavljanje kućice mira koja bi uključivala primjerke neovisnih medija aktivnih tijekom devedesetih godina i priče mirovnih aktivistkinja. 

Uspješnim završetkom ovog treninga, sudionici_e su stekli nove vještine, proširili svoje znanje o ljudskim pravima i mirovnom aktivizmu te se osnažili za aktivno sudjelovanje u svojim lokalnim zajednicama. Veselimo se što će u sljedećem periodu prenijeti stečeno znanje drugim mladima.

Čestitamo svih sudionicima_ama na njihovom vrijednom trudu i zalaganju!

 

Projekt MLAD! provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.