hr en

Vijesti

Rezultati projekta ELWar predstavljeni na Regional News Cafe webinaru

Large snimka zaslona 2024 02 28 171343

Prošlog smo tjedna održali naš četvrti ‘Regional News Cafe Webinar’ na kojem je gostovao profesor Josip Glaurdić sa Sveučilišta u Luksemburgu. Profesor Glaurdić govorio je o nasljeđu nasilja i političkog nasljeđa u jugoistočnoj Europi. Webinar je izazvao značajan interes privukavši više od 30 sudionika_ca koji su se pridružili putem Zooma iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Albanije, Srbije, Belgije, Makedonije i Slovenije. Tijekom webinara, profesor je predstavio istraživački projekt “Electoral Legacies of War: Political Competition in Postwar Southeast Europe (ELWar)” kojeg je proveo s timom istraživača. Sudionici_e su također imali priliku postavljati pitanja i raspravljati o nekim povezanim temama s profesorom tijekom interaktivne i zanimljive Q&A sesije.

Istraživanje profesora Glaurdića pokriva teme komparativne politike, međunarodnih odnosa i političke ekonomije ukorijenjene u povijesnoj analizi. Projekt ELWar trajao je pet godina i bio je usmjeren na razumijevanje političkih posljedica ratova kroz proučavanje i analizu razvoja političke kompeticije u posljednjih trideset godina u šest zemalja jugoistočne Europe (SEE): Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. 

Profesor Glaurdić predstavio je i platforme za digitalno mapiranje, Mapdat i Lexics (Leksikon hrvatskih ulica). Mapdat mapira statističke podatke iz svih zemalja jugoistočne Europe, uključujući etničku pripadnost, prihode, razinu obrazovanja i podršku postojećim političkim strankama. Lexics pak prati imenovanje ulica u Hrvatskoj nudeći uvid u razvoj javnog sjećanja i komemoracije ratova počevši ranih 1990-ih.

U projektu su korištene različite istraživačke metode: istraživanje javnog mišljenja, ankete sa stručnjacima, eksperimenti, analiza popisa stradalih i izbjeglica, zdravstveni podaci vezani uz ratne invaliditete, arhivsko istraživanje, analiza političkih govora, sadržaja medija i društvenih mreža, kao i detaljno istraživanje o osobnim ratnim iskustvima.

Jedan od glavnih rezultata istraživanja bilo je da sjećanja na rat značajno utječu na natjecanje političkih stranaka u zemljama jugoistočne Europe. Istraživanje je pokazalo kako ratno nasljeđe nastavlja utjecati na društva i dugo nakon završetka sukoba, utječući na buduće generacije, oblikujući ekonomske politike i utječući na javni diskurs o temama rata i nacionalne povijesti.

Nakon profesorova zanimljivog predavanja, sudionici_e su postavljali pitanja kroz koja su dodatno proširili svoje razumijevanje političkog utjecaja rata koji traje i desetljećima nakon završetka sukoba.

Izražavamo svoju zahvalnost profesoru Glaurdiću što je podijelio vrijedne rezultate i lekcije ovog istraživačkog projekta s našim članovima_cama PYN-a, aktivistima_kinjama i svim drugim zainteresiranim sudionicima_ama. Također cijenimo svačije aktivno sudjelovanje u ovom zanimljivom webinaru. Željno očekujemo ponovno druženje na našem nadolazećem regionalnom webinaru!

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.