hr en

Vijesti

Održale smo radionicu na Festivalu pomirenja u Novom Sadu!

Large vux01777

Prošli vikend smo po pozivu organizatora održale radionicu o inkluzivnom sjećanju na Festivalu pomirenja u dijelu programa ljetne škole za mlade iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije i Crne Gore!

Festival se održao u Novom Sadu od 20. do 22. lipnja, a osim ljetne škole, program je uključivao tribine, umjetničke izložbe, filmske projekcije i kazališne predstave tematizirajući pomirenje, kolektivno sjećanje, traume, govor mržnje i stradanja manjinskih etničkih grupa tijekom ratova devedesetih ali i njihovu kontinuiranu diskriminaciju i danas. Program je bio bogat i informativan što je omogućilo stvaranje zajedničkog prostora za promišljanje i diskusiju o raznim aktualnim društveno-političkim izazovima i problemima.

Posljednji dan festivala održale smo radionicu o inkluzivnom sjećanju za mlade iz ljetne škole koju smo započele uvodom u mehanizme tranzicijske pravde koji za cilj imaju osigurati pravo na istinu, odgovornost i kažnjavanje počinioca za počinjene zločine, reparacije za žrtve te društveno pomirenje. U kontekstu tranzicijske pravde, sa sudionicima smo razgovarale o memorijalizaciji kao jednoj od najbitnijih mehanizama tranzicijske pravde, posebno se fokusirajući na inkluzivni i ekskluzivni tip memorijalizacije te njihovu ulogu u oblikovanju politike povijesti i kolektivnog sjećanja. Govorile smo i o primjerima dobre prakse inkluzivne memorijalizacije u civilnom društvu i inicijativama lokalnih i državnih vlasti. Potom su sudionici imali priliku zajednički osmisliti inicijativu kojom bi na inkluzivan način memorijalizirali i komemorirali određen događaj iz ratova koji su se na području bivše Jugoslavije vodili 1990ih. Na posljetku, u plenarnom razgovoru sudionici su predstavili svoje zamisli i diskutirali o izazovima implementacije istih u njihovim državama.

Bilo nam je korisno prisustvovati raznovrsnim sadržajima Festivala pomirenja u Novom Sadu, a posebno smo sretne što smo imale priliku mladim ljudima iz regije približiti naš rad, istaknuti važnost inkluzivne memorijalizacije i dati im do znanja da nam se uvijek mogu obratiti za pomoć i savjet u realizaciji njihovih ideja i inicijativa!

 

photo: Festival pomirenja

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.