hr en

Vijesti

[Izvještaj] Razgovor o rodno senzibiliziranim pristupima tranzicijskoj pravdi

Large img 6822

Zagreb, 14. srpnja 2023.

U srijedu, 12. srpnja 2023. u prostoru Društveno-kulturnog centra 16-ica član naše aktivističke mreže Karlo Vedak održao je predavanje koje se temeljilo na znanju stečenom tijekom pohađanja modula “Orođeni kontinuum rata i mira” koji se održao u sklopu 14. međunarodne ljetne škole komparativnih studija konflikata koju organizira Centar za komparativne studije konflikata pri Fakultetu za medije i komunikacije Sveučilišta Singidunum u Beogradu. 

Karlo je sudionike upoznao s razlikama između feminističkih mirovnih i feminističkih sigurnosnih studija, kao i s osnovnim pojmovima važnima za razumijevanje rodno i feminističkih osviještenog pristupa tranzicijskoj pravdi. 

Također, ukazao je na važnost osvješćivanja shvaćanja rata kao dominantno maskulinog (zbog prevladavajuće pozicije muškaraca u planiranju, provedbi i posljedicama rata), ali koji za svoje potrebe i dalje zahtijeva uključivanje žena na različite funkcije u najširem smislu - kao zdravstvene radnice, seksualne radnice, učiteljice, itd., ali i žrtve silovanja i seksualnog nasilja. Iz toga, u određenoj mjeri, slijedi da je bitno imati na umu različitost iskustva žena u ratu koje proizlazi iz razlika među ženama, ali i ratovima. 

Na kraju je predstavio tri studije slučaja koje iz liberalne feminističke perspektive pokazuju važnost participacije žena, odnosno potrebu za njihovim boljim uključivanjem u sfere donošenja odluka i izgradnji mira (Rezolucija UN-a 1325), primjer kako se u ratnom ozračju tijekom devedesetih reagiralo na feministkinje u Hrvatskoj (“Vještice iz Rija”) te kratak prikaz kako se Biljana Plavšić, jedina žena osuđena pred MKSJ za ratne zločine, (re)prezentira u javnom prostoru. Naposljetku, otvorene su neke zanimljive teme poput odnosa nacionalizma i roda ili sporta i rata koje mogu postati tema naših budućih druženja. 

Karlo je ovime otvorio niz aktivnosti kojima ćemo nastojati povezati feminističke, LGBTQ+, okolišne i druge perspektive s implementacijom mehanizama tranzicijske pravde, a drago nam je što prepoznajemo interese naših aktivista i stvaramo prostor u kojem se mogu razvijati, međusobno dijeliti znanja i diskutirati. 

Projekt MLAD! provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

FOTO: YIHR

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.