hr en

Vijesti

Održan prvi sastanak aktivističke mreže u 2024. - razgovarali smo o Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji!

Large foto online sastanak 18.1. 1 razgovor o zakonu o rehabilitaciji 1

Zoom, 18. siječnja 2024.

Prvi sastanak u 2024. godini naše aktivističke mreže odlučile smo posvetiti Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji. Posebno smo se fokusirale na primjenu i posljedice primjene ovog zakona u kontekstu ratnih zločina i njihovih počinitelja. 

Našim aktivistima_kinjama ukratko smo objasnile ciljeve ovog Zakona, kako se on primjenjuje, kako je povezan s ljudskim pravima i kakve može imati posljedice po društvo u Hrvatskoj. 

O rehabilitaciji smo razgovarale kao o pravu osobe koja je pravomoćno osuđena ili je oslobođena kazne da se nakon proteka zakonom određenog vremena i pod uvjetima koji su određeni zakonom, smatra osobom koja nije počinila kazneno djelo, a njezina prava i slobode se ne mogu razlikovati od prava i sloboda osoba koje nisu počinile kazneno djelo. Rehabilitacija je kvantitativna kategorija koja nastupa nakon određenog razdoblja od odslužene kazne, a protekom rokova za rehabilitaciju i nastupanjem iste počinitelj kaznenog djela smatra se neosuđivanim. Iz tog slijedi da je svaka uporaba podataka o osobi kao počinitelju kaznenog djela zabranjena te uporaba tih podataka nema pravni učinak, a rehabilitirana osoba ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne smije biti pozvana na odgovornost niti imati bilo kakve pravne posljedice. 

U Zakonu se ratni zločini, bez obzira što su to zločini s izrazito negativnim i dugotrajnim posljedicama po žrtve i društvo, ne spominju u kontekstu iznimki ili adaptirane primjene Zakona. Zanimljivo je i istaknuti da Vlada RH na svojim stranicama potiče korištenje prava na rehabilitaciju.

S našim aktivistima_kinjama  razgovarale smo o sljedećem problemu: je li primjena Zakona u ovom obliku  u kontekstu ratnih zločina pozitivna praksa i treba li se prakticirati u društvu u kojem postoji fundamentalni problem suočavanja s prošlošću - pogotovo u kontekstu ratnih zločina koje su počinile osobe hrvatske nacionalnosti tijekom rata? 

S obzirom da primjena ovog zakona može utjecati na rad Inicijative, posebice u području suočavanja s prošlošću i educiranja javnosti o ratnim zbivanjima 90ih, s aktivistima smo razgovarali o sljedećim pitanjima:

Ako nam je zakonom zabranjeno da spominjemo podatake o ratnom zločinu i rehabilitiranoj osobi kao počinitelju kaznenog djela ratnog zločina - kako ćemo zagovarati promjene, kako ćemo zagovarati reparacije za žrtve i inkluzivno sjećanje prošlosti? 

Kakve će posljedice brisanje podataka o počiniocima ratnih zločina iz kaznene evidencije imati na već problematičnu primjenu Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskom rata, pogotovo kad su u pitanju stradalnici srpske nacionalnosti?

Sastanak smo završili diskusijom o načinima, aktivnostima ili zagovaračkim inicijativama koje bi mogli poduzeti kako bi utjecali na potencijalnu adaptaciju (primjene) Zakona. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.