hr en

Vijesti

Održana trodnevna radionica “Mirovni aktivizam: jučer, danas i sutra”

Large osijek

Radionica “Mirovni aktivizam: jučer, danas i sutra” održana je od 26. do 28. siječnja 2022. u Osijeku. Program se odvijao u Društvenom ateljeu koji je organizacija DKolektiv osnovala kako bi lokalnoj zajednici ponudila aktivnosti koje potiču društvenu integraciju i aktivno građanstvo radi izgradnje inkluzivne i solidarne zajednice. 

Na radionici je sudjelovalo 10 mladih između 18 i 30 godina iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Radionica je okupila društveno aktivne mlade ljude, studente_ice, i učenike_ce završnih razreda srednje škole iz regije koji žele doprinijeti regionalnoj suradnji i procesu pomirenja.

Predavače i facilitatore na radionicu delegirale su partnerske organizacije, kao i organizacija DKolektiv. Cilj radionice bio je upoznati sudionike_ce s razvojem i djelovanjem mirovnih i antiratnih pokreta 1990-ih godina u regiji, podići razinu svijesti o važnosti mirovnog aktivizma i korelaciji s drugim oblicima građanskog aktivizma, upoznati ih sa suvremenim oblicima mirovnog aktivizma u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji i ukazati im na važnost koju aktivno građanstvo ima u suvremenim društvima.

Glavna tematska područja radionice bila su sljedeća: Uvod u građanski i mirovni aktivizam; Antirarni aktivizam na regionalnoj razini 1990-ih godina;  Mirovnjaštvo i mirovni aktivizam danas; Regionalna suradnja i mirovni aktivizam; Mapiranje izazova s kojima se danas suočavamo; Razvoj aktivitsičkih ideja za poticanje uključivanja mladih u društvene procese.

Osim navedenih tematskih cjelina, u sklopu radionice održana je i tribina “Studentska (pro)aktivnost” s predstavnicima studentskih udruga iz Osijeka. Tijekom tribine razgovaralo se o mogućnostima za aktivno uključivanje studentske populacije u donošenje politika koje se na njih odnose, o perspektivi budućeg angažmana studentskih udruga, te o regionalnoj perspektivi studentskog aktivizma.

Sudjelovanjem u ovoj trodnevnoj radionici sudionici_e su stekli uvid u kontinuitet mirovnog aktivizma od 1990-ih do danas, sudjelovanjem u interaktivnim diskusijama usvojili su znanja o aktualnosti i relevantnosti mirovnog aktivizma danas, te su zahvaljujući vježbama i radionicama u grupama stekli vještine samoorganiziranja i osmišljavanja aktivističkih pothvata koje sutra mogu provesti u svojim lokalnim zajednicama. 

Sudionici_ce su, također, imali priliku pogledati izložbu “Mirovni aktivizam devedesetih i danas” autora Nikice Torbice (DKolektiv) i Branke Vierde (Inicijativa mladih za ljudska prava) koju su DKolektiv i Inicijativa mladih za ljudska prava postavili povodom obilježavanja 30. obljetnice osnivanja Antiratne kampanje Hrvatske.

Ova aktivnost dio je projekta POJAM – Partnerstvo za održivo jačanje aktivizma mladih. Projekt se provodi u okviru programa Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva u području mladih. Cilj projekta je ojačati ulogu mladih u direktnom utjecaju na politike koje se na njih odnose, kao i omogućiti im razvoj cjeloživotnih vještina koje će im olakšati odgovorno i aktivno sudjelovanje u društvu i motivirati ih za razvoj vlastitih projekata i inicijativa. Projekt provode Inicijativa mladih za ljudska prava (Hrvatska), Gong (Hvatska), Omladinski centar CK13 (Srbija) i Danes je nov dan (Slovenija).

 

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.