hr en

Vijesti

Online radionica: Kako smo se organizirale: Primjer osmomartovskog Noćnog marša

Large 3.o%c5%bdujka u 19 sati 760   400 px

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva vas na radionicu

Kako smo se organizirale: Primjer osmomartovskog Noćnog marša

Četvrtak 3.3.2022. 19:00 – 20:30,  ZOOM platforma

Ovaj događaj osmišljen je kao interaktivno predavanje namijenjeno mladima s ciljem informiranja i poticanja na samoorganiziranje kroz primjer organiziranja Noćnog marša – najveće feminističke manifestacije koja se, sada već tradicionalno, održava u Zagrebu svakog 8. marta.

O čemu ćemo govoriti?

Zanima te kako organizirati akciju ili prosvjed i kako izgleda rad u jednom aktivističkom kolektivu? Ovaj razgovor će na primjeru Noćnog marša za Dan žena u Zagrebu i feminističkog kolektiva fAKTIV pokušati približiti kako se samoorganizirati i što uzeti u obzir prilikom osmišljavanja i izvođenja akcija. Provest ćemo vas kroz sve bitne korake organiziranja akcija (logistika, poruke, mediji, društvene mreže) i na primjerima pokazati da se situacija može izvući čak i kad sve krene po zlu. Pričat ćemo o povijesti organiziranja Noćnog marša, političkom kontekstu njegova nastanka i razvoja i općenitom radu, vrijednostima i tematskom fokusu fAKTIV-a. Na primjeru ovogodišnjeg Noćnog marša objasnit ćemo detaljno kako teče proces organiziranja, kako se odlučujemo za glavne teme prosvjeda (te koje su to ove godine i zašto) i kako na kraju oblikujemo i plasiramo poruke u medije. 

O predavačicama

Jelena Tešija jedna je od suosnivačica feminističkog kolektiva fAKTIV. Nekoliko je godina uređivala portal o rodu i politici Libela.org. Diplomirala je rodne studije i novinarstvo, a trenutno je na doktoratu i privremenom radu u Beču.

Ivana Živković jedna je od suosnivačica feminističkog kolektiv fAKTIV. Diplomirala je novinarstvo. Živi i radi u Zagrebu. Osim u fAKTIVu, djeluje i u Platformi za reproduktivnu pravdu.

Kako se prijaviti? Prijaviti se možete ispunjavanjem ovog obrasca: https://forms.gle/jEcg4rjHAxAG3F7fA 

Broj prijava je ograničen, a prednost pri odabiru imat će mladi do 30 godina koji iskažu veći interes za temu.

Prijaviti se možeš ispunjavanjem ovog prijavnog obrasca do četvrtka, 3.3.2022. do 10 sati .

Prijavitelji_ce koji će biti odabrani za sudjelovanje, bit će o tome obaviješteni mailom najkasnije do podneva istoga dana pri čemu će im biti poslan i link za priključenje na ZOOM. Za dodatna pitanja i informacije slobodno nam se obrati na email dorotea.strelec@yihr.org.

O projektu

Ova aktivnost dio je projekta POJAM – Partnerstvo za održivo jačanje aktivizma mladih. Projekt se provodi u okviru programa Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva u području mladih. Cilj projekta je ojačati ulogu mladih u direktnom utjecaju na politike koje se na njih odnose, kao i omogućiti im razvoj cjeloživotnih vještina koje će im olakšati odgovorno i aktivno sudjelovanje u društvu i motivirati ih za razvoj vlastitih projekata i inicijativa. Projekt provode Inicijativa mladih za ljudska prava (Hrvatska), Gong (Hrvatska), Omladinski centar CK13 (Srbija) i Danes je nov dan (Slovenija).

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.