hr en

Vijesti

Online radionica: Studentski pokret u Hrvatskoj 2009. : povijesni kontekst i politička praksa

Large hrvoje web 760 x 400 px

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva vas na radionicu

“Studentski pokret u Hrvatskoj 2009. : povijesni kontekst i politička praksa”

17. 12. 2021. 15:00-17:00,  ZOOM platforma

Radionica se sastoji od dva dijela: 45-minutnog predavanja o studentskom aktivizmu u Hrvatskoj u kontekstu globalnih transformacija visokoobrazovnih institucija, pri čemu će u fokusu biti studentski pokret i blokade fakulteta iz 2009., te 75-minutne rasprave o temama otvorenim u predavanju i ostalim srodnim temama.

U predavanju ćemo dati kratki pregled povijesnog konteksta u kojem 2009. godine dolazi do velikih studentskih prosvjeda u Hrvatskoj koji su rezultirali blokadom više od 20 fakulteta na nizu sveučilišta u zemlji te govoriti o ideološkom profilu studentskog pokreta, njegovoj organizacijskoj strukturi i društvenom utjecaju. Studentske prosvjede iz 2009. prije svega treba promatrati kao reakciju na promjene političko-ekonomskog okvira u kojem funkcioniraju javne visokoobrazovne institucije i kao odgovor na promjenu njihove društvene uloge unutar tog okvira.

U predavanju ćemo središnje političke ideje koje su motivirale studentski pokret, te pokušati objasniti kako su provedene u njegovoj organizacijskoj i političkoj praksi. Pažnju ćemo obratiti na organizacijske modele i procese donošenja odluka, probleme prijenosa znanja i iskustva, te odnos političkog pokreta prema državnim institucijama. Razgovor koji će slijediti nakon predavanja trebao bi, prema interesu sudionika radionice, dodatno produbiti neke od navedenih tema te poslužiti za prijenos aktivističkog iskustva i neposredniji razgovor o praksi i problemima s kojima se studentski pokret suočavao u spomenutom društvenom kontekstu.

Kako zbog veličine i internacionalnog utjecaja tadašnjeg studentskog pokreta u Hrvatskoj (komunikacija i suradnja sa studentskim i civilnodruštvenim organizacijama u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Grčkoj…), međusobne sličnosti niza studentskih pokreta iz tog perioda na globalnoj razini, tako i zbog ekvivalentne političko-ekonomske pozicije tranzicijskih zemalja na europskoj periferiji, radionica će govoriti o političkim iskustvima koja nisu omeđena nacionalnim kontekstom i bit će korisna polaznicima iz drugih zemalja.

 

Prijaviti se možete ovdje: https://forms.gle/VVdmwTo1heg6ZiNg7

Broj prijava je ograničen, a prednost pri odabiru imat će mladi koji iskažu veći interes za temu.

Prijaviti se možeš ispunjavanjem ovog prijavnog obrasca do četvrtka, 16. 12. 2021. do 15 sati .

Prijavitelji/ce koji će biti odabrani za sudjelovanje, bit će o tome obaviješteni mailom najkasnije do 17 sati u četvrtak 16.12.2021.

Za dodatna pitanja i informacije slobodno nam se obrati na email dorotea.strelec@yihr.org.

 

O projektu

Ova aktivnost dio je projekta POJAM – Partnerstvo za održivo jačanje aktivizma mladih. Projekt se provodi u okviru programa Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva u području mladih. Cilj projekta je ojačati ulogu mladih u direktnom utjecaju na politike koje se na njih odnose, kao i omogućiti im razvoj cjeloživotnih vještina koje će im olakšati odgovorno i aktivno sudjelovanje u društvu i motivirati ih za razvoj vlastitih projekata i inicijativa. Projekt provode Inicijativa mladih za ljudska prava (Hrvatska), Gong (Hvatska), Omladinski centar CK13 (Srbija) i Danes je nov dan (Slovenija).

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.