hr en

Vijesti

Otvoren je Poziv za novu generaciju praktičarki i praktičara socijalnih inovacija, gotovo 100 mladih već ga je završilo, prijavi se i ti!

Large cover 760   400 3

Uskoro ćeš diplomirati ili si nedavno stekao_la zvanje na nekom od smjerova društveno-humanističkih fakulteta, a nedostaju ti znanja kojima bi kroz praksu doprinio_la lokalnoj zajednici u kojoj živiš? Imaš ideje za rješavanje aktualnih društvenih problema, ali ti nedostaju potrebne vještine te želiš naučiti korisne metode rada koje će ti pomoći u realizaciji tvojih prijedloga? Želja ti je u suradnji s drugim mladima steći iskustvo koje će ti kasnije pomoći u tvom aktivističkom i profesionalnom radu?

Ako si tijekom čitanja ovog uvoda na barem neko od ovih pitanja potvrdno kimnuo_la glavom, onda za tebe imamo dobre vijesti koje donosimo u nastavku!

Edukacijski program ‘Praktičar_ka socijalnih inovacija’ namijenjen je mladima između 21 i 30 godina koji su pri kraju svog fakultetskog obrazovanja i one koji su nedavno diplomirali, a trenutno nisu zaposleni u struci. Cilj ove edukacije je  mladim humanistima i društvenjacima ponuditi osnovna znanja, vještine i stavove koji će im omogućiti da dizajniraju, razviju i implementiraju vlastite socijalne inovacije. Program je u posljednjih godinu dana uspješno završilo 90 mladih, a ovo je Poziv za četvrtu generaciju praktičara i praktičarki.

Zanima te kako točno program izgleda u praksi? Čitaj dalje!

Što ćeš dobiti pohađanjem ove edukacije?

  • Usavršiti postojeće i usvojiti nove metoda rada, pristupa problemima, vještine i znanja u području definiranja problema, istraživanja potreba, socijalnih inovacija, design thinkinga, oblikovanja projekta, izrade poslovnog plana itd.
  • Uz navedena teorijska znanja, imat ćeš priliku razviti i jedinstveni prototip/rješenje, odnosno socijalnu inovaciju koja odgovara na goruće društvene probleme
  • Surađivat ćeš i povezati se s timom mladih ljudi koji razmišljaju na sličan način kao ti
  • Podršku za razvoj socijalne inovacije i nakon završetka programa
  • Priliku za umrežavanje s mladima iz cijele države, ali i s organizacijama civilnog društva, poslovnim sektorom te drugim akterima
  • Izlazak iz zone komfora i aktivan zajednički rad s ljudima iz raznih sredina, koje ćeš imati prilike bolje upoznati i s njima surađivati
  • Aktivnu mentorsku podršku, koja uključuje jasnu povratnu informaciju na rad, savjete za poboljšanje i pomoć u oblikovanju socijalne inovacije
  • Potvrdu/certifikat o završetku neformalnog edukacijskog programa

Riječima sudionika i sudionica iz prve tri generacije Programa:

„Prije kad bih hodala gradom, fakultetom – primjećivala bih stvari koje me smetaju, ali ne bih im znala pristupiti iz pozicije traženja rješenja. To svakako smatram najvećom dodanom vrijednošću koju sam stekla kroz ovaj program. ”

„Program mi je omogućio izlazak iz komfor zone, što cijelo vrijeme naglašavam, introvert poput mene koji se inače nije javljao, sada je sudjelovao u svemu, preuzimao inicijativu kada je trebalo informacije koje sam dobila već sam sada počela koristiti, i tako će biti i dalje.“

„Najveća korist ovog programa je bila to što sam naučila razmišljati o problemu a ne rješenju i naučila sam kako bi se u Hrvatskoj mogao realizirati projekt.“

Bi li rekao_la da su tvoja očekivanja od programa ‘Praktičar_ka socijalnih inovacija’ zadovoljena?

„Jesu. U prijavi sam navela kako će mi jedan od najvećih izazova biti rad u timu, budući da volim raditi sama, a taj izazov sam i dobila. Stekla sam vrijedna nova znanja, isprobala platforme i alate za koje prije nisam čula, a rado ću ih koristiti u daljnjem radu.”

„Da. Zaista sam bila praktičarka socijalnih inovacija :)”

 

Kako izgleda program?

– Sudjelovanje je besplatno, a sastoji se od 150 sati edukacije koja uključuje teorijska predavanja, individualni i praktični rad u grupama (60 sati – predavanja i praktične vježbe; 90 sati – individualni i grupni zadaci). No, očekuje se redovito pohađanje programa od svih polaznika_ica.

– Kako bi se omogućilo sudjelovanje mladih iz cijele Hrvatske, kao i mladih koji imaju poteškoće u kretanju te radi poštivanja aktualnih epidemioloških mjera, program će se izvoditi online putem platforme Zoom i drugih digitalnih alata

– Program započinje 17. svibnja i završava 14. srpnja 2022. godine.

– Teorijska predavanja odvijaju se utorkom i četvrtkom od 9:30 do 13:30h (uz jednu iznimku – ponedjeljak – 27.6.). U dogovoru s grupom, moguće je organizirati dodatne termine za konzultacije.

– Predavanja izvode iskusne predavačice iz Inicijative mladih za ljudska prava u suradnji s vanjskim predavačima koji su uspješni stručnjaci za design thinking, komunikaciju, zagovaranje i druge teme te dolaze iz privatnog sektora i civilnog društva.

Raspored

17.05.2022. Upoznavanje i uvod u program; Što su socijalne inovacije? 19.05.2022. Životni ciklus socijalnih inovacija i kompetencije socijalnih inovatora 24.05.2022. Socijalne inovacije i civilno društvo – izazovi za ljudska prava u 21. stoljeću 26.05.2022. Kako uspješno definirati problem? – Odabir tematskog okvira za socijalne inovacije 31.05.2022. Učimo raditi u timu: uspostavljanje grupa i metoda suradnje 02.06.2022. Mapiranje ekosistema dionika 07.06.2022. Istraživačke metode i intervjuiranje bazirano na empatiji   Domaća zadaća – istraživanje 14.06.2022. Sinteza istraživanja i definiranje točke gledišta + ideacija 21.06.2022. Metode prototipiziranja rješenja – socijalne inovacije od 21.06. Design Thinking: konzultacije   Domaća zadaća – stvaranje prototipa socijalne inovacije 27.06.2022. Izvori financiranja za socijalne inovacije i Social Business model 28.06.2022. Socijalne inovacije u projektnom kontekstu. Dizajn projekata. 30.06.2022. Implementacija, praćenje i izvještavanje projekata   Domaća zadaća – izrada projektnog prijedloga i projektnog plana 05.07.2022. Kako ispričati priču? Storytelling i razvoj ‘pitcha’ 07.07.2022. Komunikacijska i zagovaračka strategija za socijalne inovacije   Domaća zadaća – priprema pitcha 12.07.2022. Generalna proba pitcheva 14.07.2022. Završni ispit – predstavljanje socijalnih inovacija pred vanjskom komisijom

 

Što očekujemo od tebe?

→ Aktivno sudjelovanje na svih 150 sati programa. Dopušteni broj izostanaka na teorijskom dijelu programa je (termina). Program je iznimno koristan, ali i intenzivan, a 150 sati programa uključuje i manji broj sati grupnog rada izvan redovnih termina, po dogovoru

→ Spremnost za izlazak iz ‘zone komfora’, evaluaciju vlastitih vještina, znanja i pristupa

→ Spremnost na timski rad odnosno rad u grupi koji će rezultirati zajedničkim rješenjem, koji je ponekad inspirativan i osnažujući, a ponekad i stresan

→ Sudjelovanje na kratkim provjerama znanja te završnoj prezentaciji rješenja/socijalne inovacije pred stručnim žirijem

→ Izraženi interes za doprinos zajednici i razvoj kreativnih rješenja za opće dobro

 

Koji su kriteriji prijave?

Na edukacijski program ‘Praktičar_ka socijalnih inovacija’ možeš se prijaviti ako:

✔ imaš između 21 i 30 godina

✔ si završio_la ili završavaš fakultet društveno-humanističkog usmjerenja (preddiplomska ili diplomska razina studija). Prednost imaju nezaposlene osobe koje su završile studij.

✔ nisi zaposlen_a u struci na ugovor o radu (radiš izvan područja za koje si se obrazovao_la)

✔ možeš pohađati predavanja u terminima navedenima u rasporedu programa

Također, prednost imaju osobe koje se smatraju marginaliziranima i imaju manje mogućnosti za sudjelovanje na neformalnim edukacijama (primjerice, jer imaju teškoće u kretanju dolaze iz manjih sredina) ili su marginalizirane (osobe s invaliditetom, pripadnici_e nacionalnih manjina, LGBTQ+ mladi i dr.)

Kako se prijaviti?

Rok prijave na program je 13. svibanj do 23:59.

Informacije o izboru sudionika bit će poznate između 15. i 16. svibnja. Broj sudionika je ograničen.

 Prijavi se ovdje

Pitanja o programu možete slati na email: croatia[at]yihr.org

 

Prati nas na društvenim mrežama:

Facebook: https://www.facebook.com/socialinnovatorshr/

Instagram: https://www.instagram.com/yihr_cro/?hl=en

 

Ovaj program dio je projekta Social Innovators, čiji je cilj utjecati na lakše zaposlenje mladih koji su stekli obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih znanosti te promovirati zapošljavanje u udrugama kao mjestima gdje mladi mogu naučiti nove vještine i znanja i kao atraktivnog okruženja za rad, učenje i održiv doprinos zajednici. Osim toga, projektom želimo potaknuti razvoj socijalnih inovacija.

Projekt Social Innovators u Hrvatskoj koordinira Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), a projekt, kao i edukacijski program se odvija još i u Sloveniji i Bugarskoj, uz podršku ekspertnih partnera iz Norveške.

Social Innovators je financiran od strane Islanda, Norveške i Lihtenštajna kroz EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Zajedno za zelenu, kompetitivnu i uključivu Europu.

Projekt sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.