hr en

Vijesti

Pamtimo civilne žrtve vojno-redarstvene akcije “Džep ‘93”

Large divoselo

Zagreb, 9. rujna 2022.

Povodom 29. godišnjice ubojstava civila i ratnih zarobljenika na području Medačkog džepa, komemorirali smo žrtve rata odlaskom u Divoselo blizu Gospića. 

Operacija „Džep ‘93“, provedena je u trajanju od od 9. do 17. rujna 1993. godine, u okolici Gospića, u predjelu Medački džep. Tijekom i nakon akcije počinjeni su ratni zločini nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima. Prvog dana je ubijen veći broj civila, uključujući i 10 žena, a do kraja operacije ubijeno je barem 27 civila. 

Želimo ukazati na činjenicu da su naši sugrađani Srbi i Srpkinje tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije “Džep ‘93”, ubijani, mučeni i zlostavljani, bacani u septičke jame, njihova imovina je spaljivana i uništavana, a bunari su zagađivani tijelima ubijenih životinja i naftom da bi se na tom području onemogućio bilo kakav daljnji život.

U Divoselo smo došli položiti cvijeće, prisjetiti se onih koji su ubijeni, ukazati na to da je odgovornost posebice najviših državnih dužnosnika, predsjednika, premijera i ministara, da o ovim ratnim zločinima javno, jasno, iskreno i otvoreno govore te da javnosti čine dostupnima cjelokupne činjenice o vojno redarstvenoj operaciji Džep ‘93. 

Žrtve i njihove obitelji zaslužuju da se o sudbini njihovih najbližih javno govori, da im se prizna status civilnih žrtava, da im se dodijeli prikladna naknada za nepravedno nanesenu bol i da im se politički sljednici onih koji su devedesetih bili na rukovodećim pozicijama, ispričaju za ono što im je učinjeno. Društvo u Hrvatskoj ima pravo znati što je obilježilo njenu prošlost.

Mi, koji smo rođeni nakon rata ili smo tijekom rata bili mala djeca, želimo živjeti u društvu u kojem se prošlost ne interpretira u skladu s nacionalističkim mitovima, već u skladu s činjenicama i istinom jer je to jedini pošten i pravedan put za optimističnu budućnost.

_____________________________________________________________________

U nastavku se nalazi pravosudni epilog:

U periodu od 9. do 17. rujna 1993. godine, jedinice Hrvatske vojske, specifično domobranske bojne Lovinac i Gospić te 11. Domobranske pukovnije, zajedno s jedinicama Specijalne policije MUP-a RH, provele su Vojno-redarstvenu akciju “Džep ‘93”. 

Mirko Norac, zapovjednik 9. motorizirane gardijske brigade Hrvatske vojske je za ratne zločine u Gospiću i Medačkom džepu osuđen na ukupno 15 godina zatvora. Norac, koji je u zatvoru bio od 2001. godine, odlukom Povjerenstva za uvjetni otpust koje imenuje ministar pravosuđa, pušten je na slobodu u studenom 2011. Godine.

Josip Krmpotić, zapovjednik Izviđačke satnije 9. gardijske brigade je odlukom Vrhovnog suda RH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog paljenja i uništavanja kuća, dok je oslobođen optužbe za ubojstvo ratnih zarobljenika. Članovi njegove jedinice, Velibor Šolaja i Josip Mršić su osuđeni za ubojstvo neidentificirane žene: Velibor Šolaja na 5 godina zatvora pravomoćnom presudom, a Josip Mršić na 3 godine zatvora u nepravomoćnoj presudi.

Premladi da se sjećamo, odlučni da nikad ne zaboravimo.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.