hr en

Vijesti

Pamtimo žrtve ratnih zločina u Ahmićima

Large ahmici

Zagreb, 16. travnja 2022. godine

Na današnji dan obilježava se 29 godina od ratnih zločina u Ahmićima u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i specijalnih jedinica vojne policije HVO, takozvanih Jokera, 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti od kojih su 11 bili djeca, a 32 žene. Dvije mjesne džamije uništene su eksplozivima. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ustanovio je i presudio da su zločini u ovom srednjebosanskom mjestu bili zločin protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika ove akcije i jedan od vodećih političara u zajednici bosanskih Hrvata od 1991. do 1995, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u predmetu Kordić i Čerkez potvrdilo je utemeljenost nalaza Raspravnog vijeća da su zločini u Ahmićima počinjeni u okviru međunarodnog oružanog sukoba u kojem je Republika Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad vojnim snagama HVO-a.

U četvrtak, 14. travnja, zajedno s Centrom za žene žrtve rata ROSA, Centrom za građansku hrabrost, Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva i Ženskom mrežom Hrvatske, prosvjedno smo stajali na Trgu bana Jelačića, u Zagrebu, kako bismo iskreno i ponizno iskazali sućut prema žrtvama ovih ratnih zločina, ali i pozvali institucije Republike Hrvatske na snažan zaokret u postojećim politikama sjećanja u odnosu na ratne zločine počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini. 

Uputili smo zahtijeve predsjedniku Zoranu Milanoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da upute javnu ispriku u ime Republike Hrvatske za zločine počinjene u naše ime u Ahmićima kako bi ohrabrili društvo da se suoči s masovnim kršenjima ljudskih prava, potvrdi činjenicu da su se zločini dogodili i da su ta djela prouzočila neizmjernu štetu žrtvama. 

Ratni zločini u Ahmićima trajna su mrlja i sramota naše prošlosti. Ukazivanje i upozoravanje na ove i druge ratne zločine korak je naprijed u izgradnji održivog i trajnog mira, ne samo u Hrvatskoj, nego i u zemljama regije.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.