hr en

Vijesti

Postavljena spomen-ploča u znak sjećanja na obitelj Zec!

Large komemoracija zec 37

Zagreb, 8. prosinca 2023.

Kada smo 2020. godine, sudjelujući na komemoraciji, prvi put održale govor na Sljemenu, povodom 29. obljetnice od ubojstva naših sugrađana Aleksandre, Marija i Mihajla Zeca, javnost smo upozorile da spomenik Aleksandri Zec nije potreban isključivo zbog sjećanja građana Zagreba i hrvatskih državljana, on je potreban čovječanstvu da ga smeta i uznemiruje, kao opomena da se nikad ne smijemo pomiriti sa životom u društvu u kojem su ubojice slobodne, a nevini ljudi ubijeni.

Danas, 2023. godine, kod bivšeg planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu postavljena je spomen-ploča koju su zajednički postavili Grad Zagreb i Srpsko narodno vijeće. Tim je činom dotad neobilježeno mjesto stradanja konačno postalo obilježeno. 

Posebno važnim smatramo što su na spomen-ploči istaknuti i počinitelji zločina, odnosno postrojbe koje su za zločin odgovorne, što predstavlja presedan u obilježavanju mjesta stradanja manjinskog, civilnog, srpskog naroda u Hrvatskoj tijekom ratova devedesetih godina na tlu Hrvatske. 

Podsjećamo, ubojstvo Aleksandre, Marija i Mihajla predstavlja zločin iz mržnje, teške nacionalističke mržnje, a direktni počinitelji ubojstva nikad nisu osuđeni. 

Ovogodišnja komemoracija ostat će zapamćena i kao događaj na kojem je sudjelovao značajan broj mladih ljudi, a naši aktivisti Senna i Nikola održali su komemorativni govor iz kojeg posebno ističemo: 

Mi smo generacija koja je odrastala pod teretom ratne prošlosti i koja posljedice toga živi i dalje. Na naše je živote nepotrebno utjecala činjenica da je Nikola Srbin, a ja Hrvatica. Na naše je živote utjecala činjenica da smo odrastali u nezrelom društvu u kojem se često prebacivala krivica, a rijetko preuzimala odgovornost.  U društvu u kojem su počinitelji prolazili nekažnjeno, a žrtve se svjesno zaboravljalo.

S ovog mjesta, stoga, jasno i glasno želimo poručiti – mi pamtimo. Pamtimo sve žrtve besmislenih ratova 90-ih bez obzira na njihovu nacionalnost. Pamtimo njihove obitelji koje su ostale bez najmilijih, sve protjerane koji su ostali bez doma i rodnog zavičaja, sve osiromašene koji su ostali bez radnih mjesta i egzistencije. Pamtimo svu djecu koja su u takvim okolnostima morala odrastati, a naročito onu djecu koja u takvom društvu nisu uspjela odrasti. Pamtimo Aleksandru Zec.

Mi naš dugogodišnji zagovarački rad u svrhu čuvanja sjećanja na obitelj Zec - nastavljamo. Imena obitelji Zec su u Fondu imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba. Sljedeći korak je i imenovanje javne površine u gradu Zagrebu koje će nositi njihovo ime kako bismo svakodnevno prolazeći tim mjestom, znali i podsjetili se kakve posljedice nacionalistička isključivost nosi.

_________________________________________________

Tekst napisan na ploči prenosimo u nastavku:

“Na ovom mjestu, u noći sa 7. na 8.12.1991. Ubijene su dvanaestogodišnja Aleksandra Zec i njezina majka Marija Zec. Iste večeri svjedočile su ubojstvu oca i supruga, Mihajla Zeca, na pragu njihove kuće na Trešnjevci. Aleksandra i Mihajlo Zec bili su naši sugrađani srpske nacionalnosti. Ubojice Aleksandre, Mihajla i Marije Zec bili su pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a. Unatoč priznanju zločina, njegovi izvršitelji nikad nisu kažnjeni. Ne ponovilo se.”

 

Foto: Dora Tomljanović i Sanja Bistričić Srića

 

 

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.