hr en

Vijesti

POZIV: Edukativno-aktivistički dan “Mladi se sjećaju zaboravljenih”

Large web edukativno aktivistic%cc%8cki dan

Zagreb, 9. veljače 2023.

 

Mlada si osoba koja živi u Zagrebu i zanimaju te ljudska prava i prava nacionalnih manjina?

Želiš produbiti svoje znanje o ratovima devedesetih, no ne znaš gdje pronaći utvrđene informacije?

Nisi siguran/a je li prisjećanje ratnih događaja potrebno i korisno, ali želiš o tome razgovarati s drugim mladima i bolje se upoznati s radom Inicijative mladih za ljudska prava u tom području?

Inicijativa mladih za ljudska prava te poziva na  Edukativno-aktivistički dan “Mladi se sjećaju zaboravljenih” koji će se održati u petak, 24. veljače u Zagrebu!

Dan ćemo započeti radionicom tijekom koje ćemo razgovarati o važnosti sjećanja, inkluzivnim pristupima memorijalizaciji, utjecaju događaja iz prošlosti na izgradnju solidarnog društva u sadašnjosti i budućnosti te o perspektivama za povezivanje procesa suočavanja s prošlošću sa suvremenim temama.

Znamo da većina nas živi u Zagrebu cijeli život ili već neko vrijeme, a nemamo mnogo prilika saznati što se sve dogodilo u gradu tijekom ratova devedesetih. Redovno prolazimo Gajevom ulicom ili Poljaničkom ulicom, posjećujemo Sljeme i Velesajam, ali na tim mjestima ne možemo uočiti nikakav trag prošlosti, niti o zločinima počinjenim na tim mjestima čujemo u školi ili u medijima.

Stoga ćemo se na radionici upoznati s činjenicama o teškim kršenjima ljudskih prava nad civilima i zatvorenicima, pripadnicima manjinske, srpske zajednice u Zagrebu, uključujući činjenice o ubojstvu članova obitelji Zec, pravosudnim procesima koji su uslijedili ili njihovom izostanku te naporima civilnog društva da ove zločine približi javnosti i doprinese ostvarenju prava na istinu i pravdu. 

Potom ćemo posjetiti Gajevu ulicu, Paviljon 22 na Velesajmu i Poljaničku ulicu te se prisjetiti naših sugrađana, žrtava zločina počinjenih početkom devedesetih godina u Zagrebu. Ovim posjetama želimo mlade informirati o događanjima u Zagrebu tijekom kojih su stradali pripadnici/e srpske nacionalne manjine te zajednički otići na mjesta koja su zaobiđena u službenim komemorativnim praksama.

Predviđeno trajanje predloženih aktivnosti je od 10:45 do 16.30 sati prema sljedećem rasporedu:

  • 10:45 - 11:00 okupljanje
  • 11:00 - 11:55 Važnost inkluzivnog sjećanja
  • 11:55 - 12:00 pauza
  • 12:00 -13:00 Teška kršenja ljudskih prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu tijekom 1990-ih
  • 13:00 - 14:00 ručak
  • 14:00 - 16:30 obilazak mjesta stradanja

Sudionici mogu sudjelovati samo na obrazovnom dijelu (prije ručka) ili na obrazovnom dijelu i obilasku mjesta stradanja.

Molimo zainteresirane mlade da se prijave putem sljedećeg obrasca do četvrtka, 16. veljače u podne.

Odabranim sudionicima ćemo se povratno javiti nakon isteka roka za prijavu. Broj mjesta je ograničen te sama prijava ne garantira vaše sudjelovanje.

Za sva pitanja, slobodno se obratite našoj programskoj provoditeljici Ani Gvozdić na email ana.gvozdic@yihr.org

 

 

---------------------------------

Ova aktivnost provodi se u sklopu projekta "Inkluzivno sjećanje" financiranog od strane nadležnog ureda grada Zagreba i projekta MLAD! - Misli lokalno, aktivno djeluj financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.