hr en

[POZIV] Razgovor povodom 30. obljetnice VRO Medački džep s Tihomirom Ponošem

Large copy of copy of web edukativno aktivisti%c4%8dki dan  facebook cover   1200   628 px   1200   600 px   facebook event cover   1200   628 px

Zagreb, 11. rujna 2023.

U rujnu ove godine navršava se 30. obljetnica od vojno-redarstvene operacije Džep-93, poznatije i kao Medački džep. Operacija je provedena od 9. do 17. rujna 1993., tijekom i nakon koje su ubijani civili, uglavnom Srbi, uništavana je imovina i zagađivan je okoliš, što je rezultiralo de facto onemogućavanjem normalnih uvjeta života na tom području, čemu možemo svjedočiti i danas.

Cjelovite informacije o svemu što se u tom periodu događalo, a što uključuje i počinjenje ratnih zločina prema civilima o kojima precizno govore i presude domaćih sudova, u javnosti uglavnom nisu poznate. Ono što jest poznato pretežno se odnosi na vojne aspekte operacije pa tako službene komemoracije čuvaju sjećanje isključivo na pripadnike oružanih snaga poginule u operaciji te na pitanja povrata okupiranog teritorija.

Kako bismo javnosti učinili dostupnima informacije vezane za stradanja naših sugrađana, pripadnika srpskog naroda, Inicijativa mladih za ljudska prava i Srpsko narodno vijeće organiziraju predavanje i razgovor koje će voditi povjesničar i novinar Tihomir Ponoš u četvrtak, 14. rujna 2023. u 18 sati u prostoru Srpskog narodnog vijeća na adresi Gajeva ulica 7.

Na predavanju i diskusiji nakon razgovarat ćemo o detaljima spomenute operacije, sudskim procesima i pravnim posljedicama te načinu na koji se oni danas u javnom prostoru razumiju i interpretiraju, (ne)vidljivosti civilnih žrtava pripadnika srpskog naroda tijekom i nakon ove operacije te pratećim memorijalizacijskim praksama. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite kako bismo zajednički naučili više i oduprli selektivnom tumačenju prošlosti koje negativno utječe na izgradnju procesa povjerenja.

Razgovor s Tihomirom Ponošem predstavlja prvu od aktivnosti koju ćemo provesti u sklopu studijske posjete “Mladi se sjećaju zaboravljenih” kako bismo glas dali i onima koje službene komemorativne prakse isključuju i zaboravljaju.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.