hr en

Vijesti

[POZIV] Studijsko putovanje za 30. obljetnicu stradanja civila tijekom operacije Medački džep

Large web

Zagreb, 31. kolovoza 2023.

Inicijativa mladih za ljudska prava i Srpsko narodno vijeće te pozivaju na studijsko putovanje  Mladi se sjećaju zaboravljenih povodom 30. obljetnice od stradanja civila tijekom i nakon VRO Medački džep.

Cjelovite informacije o ovoj vojnoj operaciji koja se odvijala u rujnu 1993. godine u javnosti uglavnom nisu poznate, a one koje jesu, odnose se na njezine vojne aspekte, čime se iz kolektivne memorije potpuno brišu ozbiljna stradanja i ubojstva civila te uništavanje njihove imovine. Takvoj selektivnoj interpretaciji prošlosti se protivimo jer ona ne doprinosi neponavljanju. 

Studijsko putovanje ćemo započeti 14. rujna 2023. u Zagrebu predavanjem i razgovorom o činjenicama vezanima za VRO Medački džep i njezinim pravnim i društvenim posljedicama. Drugi dan ćemo posjetiti mjesta, sela, koja su za vrijeme trajanja operacije gotovo potpuno uništena, a danas ni na koji način nisu obilježena te se zaobilaze u službenim komemoracijama. 

Imat ćete mogućnost sudjelovati u radu istraživačke, medijske ili umjetničke grupe, sukladno vašim interesima, te tako doprinijeti prepoznatljivosti i čuvanju sjećanja na žrtve u širem javnom prostoru. U subotu će biti organizirana zajednička komemoracija za naše sugrađane i sugrađanke koji su ubijeni ili tijekom ili nakon spomenute vojne operacije. 

Organiziranjem ove posjeta želimo pružiti mladima priliku da se informiraju o dijelovima naše povijesti iz razdoblja rata u devedesetima, a koji se svjesno izbacuju iz službenih interpretacija jer se ne mogu uklopiti u monoetnički narativ o devedesetima. Isto tako, želimo vas potaknuti na promišljanje zbog čega je selektivan pristup prošlosti društveno štetan i nepravedan prema žrtvama, otvoriti dijalog o tome kako se takvoj politici suprotstaviti te prepoznati zašto je inkluzivna kultura sjećanja važna za generacije rođene nakon rata.

Predviđeni program:

četvrtak, 14.9.2023. 18:00-19:30

  • predavanje i razgovor o činjenicama vezanim za VRO Medački džep i njezinim posljedicama (lokacija: Zagreb)

petak, 15.9.2023. i subota 16.9.2023.

  • posjet neobilježnim mjestima stradanja i komemoracija za žrtve VRO Medački džep (lokacija: okolica Gospića)

Troškove putovanja, obroka i smještaja snosit će organizator.

Molimo zainteresirane mlade da se prijave putem sljedećeg obrasca do utorka, 5. rujna u podne. 

Odabranim sudionicima ćemo se povratno javiti nakon isteka roka za prijavu. Broj mjesta je ograničen te sama prijava ne garantira vaše sudjelovanje.

 

Za sva pitanja, slobodno se obratite na email senna.simek@yihr.org.

 

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.