hr en

Vijesti

Predstava Bura progovara o izbjeglištvu i odgovornosti

Large bura1 760x400

Zagreb, 21. travnja 2022. 

 

Premijera predstave Bura, autorskog projekta Romana Nikolića, održala se 8. ožujka u Teatru &TD, a reprizne izvedbe su se održale 9. i 10. ožujka.

Predstava rastvara temu izbjeglištva i europske te globalne odgovornosti za izgubljene i/ili ugrožene živote, kao i za nepravdu koja se svakodnevno obnavlja u našoj neposrednoj blizini, a koju tako često odbijamo vidjeti. Nastala je u produkciji umjetničke organizacije Arterarij i u suradnji s Teatrom &TD, dramaturginjom Doroteom Šušak te izvođačima Franom Maškovićem, Ivom Kraljević, Lukom Knezom te Semihom Adigüzelom koji je pridonijeo vlastitim iskustvom života u egzilu.

O procesu stvaranja predstave i njezinoj poruci dramaturginja Dorotea Šušak kaže sljedeće: “U rujnu 2015. godine, svijet je obišla fotografija utopljenog, trogodišnjeg, sirijskog dječaka čije je tijelo pronađeno na obali Mediterana. Medijska pozornost usmjerena ovom slučaju često je bila naslovljena krilaticom ‘Ljudskost (Europe) izbačena na obalu’, prokazujući tako najteže posljedice već tada razorne europske moralne krize.  Gotovo sedam godina nakon, autorski se tim predstave ’Bura’ bavi osobnim valovitostima, vrzmanjima, (ne)slobodama i nemirima koje u nama provocira suočavanje s ljudima koji se svakodnevno nalaze na našim kontinentalnim, morskim i emotivnim granicama te nas stavlja u poziciju odgovornih svjedoka koji imaju moć postati protagonistima, čak i onda kada to odbijaju činiti.”

Predstava se vraća na daske Teatra &TD 23. i  24. travnja 2022. godine.

 


 

Predstava “Bura” aktivnost je u okviru projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava koji je kroz EGP financijski mehanizam podržan sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Fonda za aktivno građanstvo. Projekt 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava zajednički provode Inicijativa mladih za ljudska prava, Projekt građanskih prava Sisak, Europski dom Vukovar, Status M i Arterarij.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.