hr en

Vijesti

Predstavljamo publikaciju “Jel’ ovo zemlja za sve nas? Zbornik istraživačkih članaka o uzrocima i posljedicama nacionalističkih trendova u Hrvatskoj”

Large naslovnica page 0001

Zagreb, 27. listopada 2022. 

 

Inicijativa mladih za ljudska prava objavila je publikaciju “Jel’ ovo zemlja za sve nas? - zbornik istraživačkih članaka o uzrocima i posljedicama nacionalističkih trendova u Hrvatskoj”.

Svrha ovog zbornika je produbiti razumijevanje koncepata vezanih za nacionalizam i njegov razvoj te osvijestiti o negativnim posljedicama nacionalizma kao što su netrepeljivost i diskriminacija. 

Zbornik čine radovi petero autora i autorica odabranih putem javnog natječaja koji je provela Inicijativa mladih za ljudska prava s ciljem pružanja prilike mladim istraživačima i istraživačicama za rad na temama i pristupima koji su slabo prisutni u javnom prostoru, a visoko potrebni za stvaranje društva koje njeguje kritičko mišljenje i otvara prostor za diskusiju.

Čitatelji i čitateljice u zborniku mogu pronaći sljedeće istraživačke članke:

  • Politička religija, nacionalizam i sjećanje: Studija slučaja Glasa Koncila (2020-2022), autor Goran Stanić
  • Lijepa li si - uloga glazbe Marka Perkovića Thompsona u konstrukciji hrvatskog nacionalnog identiteta, autorica Senna Šimek
  • Narodnost ≠ manjina: konceptualizacija manjine u međunarodnoj zajednici i u Republici Hrvatskoj, autor Vinko Kovač
  • Nacionalizam i govor mržnje prema manjinama i marginaliziranim skupinama u Hrvatskoj, autorica Margareta Ana Baksa
  • Protjerivanje etničkih Srba i oduzimanje imovine u (poslije)ratnom razdoblju – prikaz zadarskog slučaja, autorica Marija Jerončić

Vjerujemo da će ovi radovi doprinijeti boljem razumijevanju uzroka nacionalizma i njegovih štetnih posljedica na sve manjinske skupine i društvo u cjelini te da će potaknuti i na aktivniji angažman u suzbijanju nacionalizma.

Iskreno se zahvaljujemo Margareti Ani Baksi, Mariji Jerončić, Vinku Kovaču, Goranu Staniću i Senni Šimek na suradnji i njihovom vrijednom istraživačkom radu.

“Jel’ ovo zemlja za sve nas? - zbornik istraživačkih članaka o uzrocima i posljedicama nacionalističkih trendova u Hrvatskoj” je nastao u sklopu projekta “4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava” koji adresira porast nacionalizma u Republici Hrvatskoj, a jedan od ciljeva projekta je upravo pronalaženje i sistematiziranje uzroka i posljedica porasta nacionalističkih trendova u Republici Hrvatskoj.

Svi zainteresirani zborniku istraživačkih članaka u elektronskom obliku mogu pristupiti ovdje. 

Kratka video predstavljanja članaka od strane autora i autorica je moguće pogledati ovdje.

___________________________________________________________________________

Projekt 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Projekt 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava zajednički provode Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, Projekt građanskih prava Sisak, Europski dom Vukovar, Status M i ARTERARIJ.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.