hr en

Vijesti

Predstavljanje preporuka za suočavanje s prošlošću i izgradnju regionalne suradnje na Civil Society Forums of the Western Balkans Summit Series

Large aspen 11

U ponedjeljak, 5. srpnja 2021. godine, sudjelovali smo na konferenciji “Civil Society & Think Tank Forum II”. Na panelu “Reconciliation, Social Dialogue and Regional Confidence Building”, naša koordinatorica na programima za pravdu i pomirenje, Branka Vierda, predstavila je preporuke usmjerene NGO-ovima i think tank-ovima Zapadnog Balkana, vladama zemalja Zapadnog Balkana te tijelima i članicama Europske Unije. 

Na panelu su također sudjelovale Gordana Čomić, ministrica ljudskih i manjinskih prava i socijalnog dijaloga (Srbija), Donika Gervalla-Schwarz, ministrica vanjskih poslova i dijaspore (Kosovo) te Albert Hani (Regional Youth Cooperation Office – RYCO).

Foto: Aspen Institute

Zagovarali smo jaču suradnju među nevladinim organizacijama, think tank-ovima, akademskim institucijama te državama iz regije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Albaniju. Ukazali smo na važnost nezavisnih medija u suočavanju s prošlošću i pozvali na jaču podršku novinarima i slobodi govora. U isto vrijeme smo upozorili na napade na mirovne aktiviste i aktivistice kao i medije i medijske radnike i radnice te potaknuli Europsku Uniju, institucije i njezine članice da kroz aktivnu podršku demonstriraju kako se takvi činovi ne toleriraju. Također smo predložili uključivanje mehanizama tranzicijske pravde u kondicionalnost za zemlje kandidate za pridruživanje Europskoj Uniji, što bi podrazumijevalo i ne-sudske mehanizme tranzicijske pravde poput reparacija, potrage za istinom i memorijalizacije. Preporuke su razvili eksperti u području tema vezanih za suočavanje s prošlošću s područja Zapadnog Balkana, regije, Europe i SAD-a u okviru radne grupe “Addressing  Legacies of the Past and Regional Confidence Building” koju su predstavnici Incijativa mladih za ljudska prava moderirali te prezentirali sudionicima “Civil Society & Think Tank Forum I: Road to Berlin”u lipnju 2021. 

Konačno, imali smo priliku sudjelovati i sastanku ministara vanjskih poslova u sklopu Berlinskog procesa na kojima su predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava predstavili glavne zaključke koje je Forum I ustanovio.

Preporuke možete u cijelosti pročitati ovdje: https://berlinprocess.info/documents/policy-recommendations/.

Foto: Aspen institute

Cjelokupnom gore navedenom procesu prethodila je suradnja regionalne mreža Inicijative mladih za ljudska prava s Aspen Institutom Njemačka u ožujku 2021. zajedno s 40 drugih članova nevladinih organizacija, novinara, predstavnika mladih, akademika i umjetnika iz država Zapadnog Balkana i Hrvatske, te predstavnika internacionalnih organizacija i službenika Europske Unije i njezinih zemalja članica. Rezultat ovih razgovora i razmjene iskustava i znanja bio je izvještaj “Civil Society as a Key Factor in Reconciliation” koje je kreirala regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava, a koji se fokusirao na civilno društvo kao ključni faktor za pomirenje, ukazao na izazove s kojima se civilno društvo susreće te iznio prijedloge kako ojačati ulogu organizacija civilnog društva za pomirenje. 

Cijeli izvještaj možete pogledati ovdje: https://www.aspeninstitute.de/wp-content/uploads/CSF_Paper_WG-A.pdf.

Foto: Youth Initiative for Human Rights – Kosovo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.