hr en

Vijesti

Prijavi se na webinar: Legacies of Violence and Political Competition in Southeast Europe

Large pyn webinar glaurdi%c4%87 web  5

Zašto ljudi glasaju na način na koji glasaju? Što utječe na njihove političke izbore? Utječe li prošlost, posebno nasljeđa ratnih sukoba, na političko ponašanje i rezultate izbora u postkonfliktnim državama? Ako da, kako?

Pridružite nam se na još jednom Regionalnom News Cafe Webinaru: Legacies of Violence and Political Competition in Southeast Europe 28. veljače od 17:00 sati na Zoom platformi!

Ovaj put naš gost bit će profesor Josip Glaurdić, koji će raspravljati o dugotrajnoj vezi između ratne prošlosti u jugoistočnoj Europi i izbornog ponašanja, kao i posljedicama te veze.

Razumijevanje povijesnog konteksta nasilja i njegovog utjecaja na političku konkurenciju ključno je za oblikovanje učinkovitih politika i strategija za suočavanje s trenutnim izazovima u regiji. To znanje opskrbljuje mlade političare i aktiviste alatima za zagovaranje značajnih promjena i pomirenja, potičući tako inkluzivno i mirno društvo.

Pridružite nam se u srijedu, 28. veljače 2024. godine u 17:00 sati na Zoomu!

Prethodna registracija je obavezna.

REGISTRIRAJTE SE OVDJE: Registracijski obrazac

Webinar će se održati na engleskom jeziku.

Tko se može prijaviti? Mladi aktivisti i članovi pomladaka političkih stranaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije, ali i drugi mladi zainteresirani za temu.

Napomena: Broj sudionika je ograničen.

Možete se prijaviti do utorka, 27. veljače 2024. godine do 23:59 popunjavanjem prijavnog obrasca na gore navedenom linku.

ZOOM poveznica bit će vam poslana 28. veljače 2024. godine između 11:00 i 15:00 sati.

Radujemo se vašoj prijavi!

O predavaču:

Josip Glaurdić je izvanredni profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Luksemburgu. Prije rada na sveučilištu bio je juniorski gostujući stipendist na Institut für die Wissenschaften vom Menschen u Beču (2008.), stipendist Clare Collegea, Sveučilišta u Cambridgeu (2008.-2017.) i Leverhulme Early Career Research Fellow (2012.-2016.) na Odjelu za politiku i međunarodne studije u Cambridgeu. Doktorirao je političke znanosti (s odlikom) na Sveučilištu Yale 2009. godine, a magistrirao političke znanosti i međunarodno poslovanje (summa cum laude) na Illinois Wesleyan University. Rad profesora Glaurdića smješten je na raskrižju komparativne politike, međunarodnih odnosa i političke ekonomije, sa snažnim temeljem u povijesnim istraživanjima. U razdoblju 2017.-2022. godine vodio je tim znanstvenika na projektu pod nazivom "Electoral Legacies of War: Political Competition in Postwar Southeast Europe" koji je imao za cilj odgovoriti na niz pitanja sa stvarnom političkom relevantnošću izvan jugoistočne Europe: Što određuje izborne rezultate i kvalitetu upravljanja u postkonfliktnim društvima? Jesu li izbori odlučeni iskustvima i percepcijama birača o okončanom sukobu, ili su odlučeni razmatranjem političkih platformi i rezultata političkih stranaka u mirnodopskoj ekonomiji i obnašanju dužnosti? Je li upravljanje paralizirano destruktivnim naslijeđem sukoba?

 
 
 
 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.