hr en

european observatory for illegal hate speech online and fake news

Monitoring i regulacija online govora mržnje predstavlja jedan od najvećih izazova s kojim se danas susrećemo. Imajući u vidu da online govor mržnje i naglo širenje lažnih vijesti predstavljaju rastući fenomen, nužno je kontinuirano praćenje ovog problema.

Kada je u pitanju online govor mržnje, ovaj projekt ima za cilj adresirati dvije ključne potrebe: potreba za ekstenzivnijim monitoringom, posebno putem osiguravanja empirijskih dokaza, kao i potreba za zagovaranjem više razine transparentnosti procesa za praćenje suzbijanja online govora mržnje.

Vezano za lažne vijesti, projekt ima za cilj adresirati nužnost suradnje organizacija civilnog društva s vanjskim ekspertima s ciljem razvoja efikasnih i prenosivih instrumenata i metoda za suzbijanje širenja lažnih vijesti online.

Očekivani rezultati projekta uključuju:

 

  • Aktivisti koji su osnaženi i obučeni da identificiraju, izvještavaju i monitoriraju online govor mržnje
  • Aktivisti koji imaju ulogu multiplikator ainformacija, prenoseći svoje znanje članovima drugih organizacija civilnog društva putem treninga, kao i podizanjem svijesti o važnosti teme online govora mržnje i lažnih vijesti u njihovim nacionalnim kontekstima
  • Održivi oposervatorij online govora mržnje i lažnih vijesti, koji će svoju fukcniju imati i po završetku projekta
  • Empirijski dokazi koji će se koristiti za formulaciju preporuka za Europsku komisiju i civilno društvo u širem smislu na temu online govora mržnje i lažnih vijesti
  • Viša razina svijesti i bolje razumijevanje online govora mržnje od strane donositelja odluka na nacionalnoj razini

 

Rezultati projekta doprinose osiguravanju ključnih ciljeva projekta putem razvijanja instrumenata i praksi za praćenje i suzbijanje online govora mržnje. Doprinose, također, višoj razini pažnje koja je usmjerena na temu širenja lažnih vijesti online,kao i većem broju aktivnosti koje organizacije civilnog društva poduzimaju kako bi adresirale problem na transnacionalnoj razini.

 

 

Projekt podržava Europska unija kroz Rights, equality and citienship program i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.