hr en

regionalni program razmjene mladih

Projekt “Program regionalne razmjene mladih” je zajednički program Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine te ima za cilj potaknuti osnivanje institucionaliziranog Regionalnog programa razmjene mladih po uzoru na francusko-njemački Ured za mlade koji djeluje već 60 godina i imao je ključnu ulogu u poslijeratnoj pomirdbi između Njemačke i Francuske.

Na pokretanje ovog projekta nas je potaklo vrijedno iskustvo Inicijativa u razmjenama mladih i utjecaju na pomirdbu u regiji te potencijal za širenje tog utjecaja kroz institucionalizaciju i povećanje broja mladih koji sudjeluju u razmjenama.

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava je sastavila i Memorandum o inicijativi za Regionalni program razmjene mladih u kojem se ističu kriteriji i vodeće vrijednosti inicijative.

Projekt će kroz seriju sastanaka sa institucionalnim dionicima te predstavnicima civilnog društva dovesti do razvijanja modela institucionalizacije Regionalnog programa razmjene mladih.

U svakoj od zemalja regije održane su Nacionalne konferencije koje su okupile predstavnike institucija, civilnog društva i stručnjake te je na njima analizirana potreba i mogućnosti za osnivanje Regionalnog ureda za razmjenu mladih.

Izvještaj sa Nacionalne konferencije u Zagrebu 2015.: “Program regionalne razmjene mladih: potrebe i mogućnosti”

Izvještaj sa Nacionalne konferencije u Beogradu 2015.: “Region kakav treba da bude: Unapređenje regionalne suradnje mladih”

Povodom Međunarodnog dana mladih, 12. kolovoza 2015. godine objavljena je Deklaracija koju potpisuje više od 50 organizacija civilnog društva i podmladaka političkih stranaka iz regije u kojoj izražavaju svoju predanost osnivanju Regionalnog ureda za razmjenu mladih.

Na Bečkom Sastanku o Zapadnom Balkanu 27. kolovoza 2015. godine potpisana je Deklaracija o unaprijeđenju suradnje mladih u kojoj je iskazana predanost Vlada iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore osnivanju Regionalnog ureda za razmjenu mladih. Predstavnici Hrvatske su na Sastanku bili u ulozi promatrača iz EU zemalja no nastavit ćemo sa zahtjevima da i Hrvatska bude institucionalno uključena u program razmjene.

Regionalna konferencija projekta održana je u Sarajevu, od 14. do 16. listopada 2015. godine na Sarajevo Youth Summitu gdje je donesena Deklaracija u kojoj su mladi okupljeni na Sarajevo Youth Summitu od svojih vlada zatražili:

  • Konkretne korake za osnivanje Regionalnog ureda za razmjenu mladih Zapadnog Balkana i za stvaranje temelja za potpuno pomirenje vođeno novim generacijama. Prvi korak je prihvaćanje Hrvatske kao ravnopravnog partnera u ovom procesu.
  • Potporu za Inicijativu REKOM i odavanje poštovanja svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.
  • Rješavanje problema slobode kretanja, pogotovo između Kosova i Srbije te Kosova i Bosne i Hercegovine.
  • Fokusiranje na rješavanje otvorenih pitanja u regiji, pogotovo odnosa unutar Bosne i Hercegovine te odnosa između Kosova i Srbije.
  • Implementiranje zakona koji jamče prava svim manjinskim grupama u svim državama regije.
  • Podršku aktivizmu mladih, otvaranje prostora za sudjelovanje mladih u procesima reforma.
  • Pokazivanje solidarnosti i traženja koordiniranog regionalnog rješenja za izbjegličku humanitarnu krizu.

U listopadu 2015. godine po zaključcima Bečke Deklaracije o unaprijeđenju suradnje mladih osnovana je regionalna radna grupa za osnivanje Regionalnog ureda za razmjenu mladih Zapadnog Balkana. Radna grupa se sastoji od 13 članova, čine ju po jedan član predstavnik vlade i jedan član predstavnih civilnog društva iz šest zemalja Zapadnog Balkana. Radna grupa radi na izradi Statuta, organizacijske strukture, financijskog plana i misije Regionalnog ureda za razmjenu mladih.

Radna grupa redovno objavljuje zaključke svojih sastanaka na http://rycowesternbalkans.org/.

U lipnju 2016. godine otvoren je poziv za Studijske posjete mladih.

Poziv na Nacionalnu konferenciju 2016. “Suočavanje s prošlošću – perspektiva mladih”

Fotografije i izvještaj s regionalne razmjene mladih u Zagrebu 22.-25.6.2016.

Poziv na okrugli stol 13.12.2016. “Prilika za pomirenje: Republika Hrvatska u Regionalnom uredu za razmjenu mladih”

 

Projekt u sklopu IPA programa EU “Regional Youth Exchange Assotiation” financiraju:

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.