hr en

trening o socijalnoj integraciji

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska organizira petodnevni Trening o socijalnoj integraciji za mlade političke lidere, članove podmladaka političkih stranaka i aktiviste nevladinih organizacija s fokusom na integraciju izbjeglica, migranata i manjina.

Trening će se održati u Beogradu od 10. do 15. svibnja 2016. godine.

Pozadina projekta:

Regijom Zapadnog Balkana je nekoliko desetljeća dominirala velika politička zajednica (Jugoslavija). Raspad Jugoslavije nije bio miran. Narodi koji su dugo vremena živjeli u jednog državi čiji je moto bio “bratstvo i jedinstvo” 1990-ih su započeli ratove jedni protiv drugih. Danas su ratovi gotovi ali sukobi sa vlastitom prošlosti i implementacijom demokratskih vrijednosti još traju. Države Zapadnog Balkana imaju velik poliltički, ekonomski i kulturni potencijal koji se može ostvariti uz međusobnu suradnju. No, suradnja izostaje.

Mladi ljudi uključeni u politiku, budući lideri, još uvijek nemaju dovoljno iskustva u povezivanju i surađivanju sa drugima te je njihov pristup obrazovanju u području ljudskih prava, tolerancije i tranzicijske pravde ograničen. Mladi iz političkih stranaka ne surađuju sa drugim politički aktivnim mladima, osim iz svojih “sestrinskih” stranaka. Ova suradnja je ograničena na ideološko umreživanje. Kroz ove mreže članovi dobiju kontakte i treninge o političkim vještinama ali ne i o ljudskih pravima. S druge strane, mladim aktivistima nedostaje uvid u političku sferu i donošenje političkih mjera. S ovim treningom namjeravamo premostiti ove razdore.

Europska unija je u svoj strateški plan počela uvoditi regionalni razvoj kao ključni za razvoj cjelokupne Europe te dovela u mainstream zaštitu ljudskih prava na deklarativnoj razini sa procesom pridruživanja EU Slovenije i Hrvatske kao i procesima približavanja EU ostalih država iz regije. Iznenada, počeli su se okupljati politički aktivne grupe i pojedinci, redom manje opterećeni proteklim sukobima, te su vođeni zajedničkim ciljevima i standardima zaštite ljudskih prava počeli regionalno dijeliti iskustva o pravnom i političkom okviru koji donosi pridruživanje EU.

Izbjeglička kriza potaknuta brojim (građanskim) ratovima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi je prenijela u Europu brojne izazove. Nedostatak suradnje između vodstva susjednih zemalja na Zapadnom Balkanu je dovela do humanitarne krize koja je pogodila izbjeglice i migrante te do narušavanja međunarodnih odnosa (osobito između Hrvatske, Srbije i Mađarske).

Stotine tisuća izbjeglica i migranata je prošlo područjem Zapadnog Balkana gdje je primljeno s različitim reakcijama od strane lokalnog stanovništva i političkih elita. Ovaj trening je hitan i nužan odgovor na humanitarnu krizu neviđenih razmjera te istovremeno strateški važan doprinos kuluturi političke i društvene suradnje među mladim političarima, aktivistima i donositeljima odluka.

Ciljevi projekta:

I:

(i) podizanje svijesti mladih političkih liderai aktivista s područja Zapadnog Balkana o ljudskim pravima (s naglaskom na inkluziju izbjeglica, migranata i prognanika)

(ii) razvijanje vještina mladih političara i aktivista za zagovaranje i vođenje kampanja za prava migranata, izbjeglica, manjina i ranjivih skupina

(iii) razvijanje analitičkih vještina za analizu političkih mjera

(iv) jačanje kapaciteta za kolaborativni rad na kampanjama za ljudska prava na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou

(v) usvajanje znanja o pravnim i praktičnim aspektima društvene integracije od stručnjaka s iskustvom u radu sa mehanizmima integracije

II:

(i) širenje mreže aktivista i zagovarača za ljudska prava

(ii) podizanje svijesti o humanitarnoj krizi i kršenju ljudskih prava u regiji među politički aktivnim mladima te u javnoj sferi

III:

(i)  poticanje međuetničkih i međunarodnih odnosa i izgradnja mira u regiji

(ii) podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva u regiji

(iii) poticanje i konsolidiranje regionalne suradnje između aktivista za ljudska prava i članova podmladaka stranaka

 

Poziv za prijave je otvoren za mlade iz političkih organizacija i nevladinih udruga iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Njemačke i Francuske te druge zemlje Vijeća Europe.

 

Kako je bilo na treningu pogledajte ovdje.

Novi portal za edukacije o ljudskih pravima: yihreducationhub.org

 

Partneri:

Inicijativa mladih za ljudska prava, Bosna i Hercegovina

Inicijativa mladih za ljudska prava, Crna Gora

Inicijativa mladih za ljudska prava, Kosovo

Inicijativa mladih za ljudska prava, Srbija

 

 

Projekt podupire European Youth Foundation

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.