hr en

Vijesti

Nove generacije političara_ki i aktivista_kinja iz regije okupljene u Beogradu pokazale da mladi žele doprinijeti pomirenju i izgradnji zajedničke budućnosti!

Large yihr beograd 11 5 23 319

Od 10. do 13. svibnja Beograd je bio centar okupljanja mladih političara_ki i aktivista_kinja iz čak osam zemalja Zapadnog Balkana!

Na regionalnoj konferenciji Mreže stranačkih organizacija mladih: Reconciling the Past, Building the Future ukupno je sudjelovalo 46 osoba, od kojih je veći dio došao u svojstvu delegata_kinja ispred političkih pomladaka stranaka, no bilo je tu i mladih aktivista_kinja uključenih u rad raznovrsnih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i promicanjem prava rodnih i nacionalnih manjina te ljudskih prava.

Prvi je dan konferencije bio rezerviran za dolazak sudionika_ca iz Ljubljane, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skopja i Zagreba u Beograd, gdje su se po prvi puta na večeri susreli s organizatorima te lokalnim mladim sudionicima_ama iz Srbije.

Drugi je dan konferencije bio ispunjen brojnim sadržajima. Jutarnji dio programa započet je gostovanjem Verana Matića, specijalnog izaslanika predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih, koji je prisutnima približio nastojanja koje je kroz svoj dosadašnji rad činio kako bi doprinio boljoj regionalnoj suradnji i pomirenju te se kao novinar osvrnuo i na medijske slobode te ubojstva pojedinih novinara u Srbiji i borbi za otkrivanje istine u vezi tih tragičnih događaja.

Aktivnost na otvorenom predviđena za poslijepodne Memory walk - Hidden Political History of Belgrade nažalost nije provedena do kraja radi lošeg vremena. Vodič, kolega Marko Milosavljević iz YIHR Srbija, je sudionicima_ama nastavio pričati o relevantnim događajima vezanima uz antiratne prosvjede te ostale mirovne aktivnosti koje su se odvijale na ulicama Beograda početkom devedesetih godina uz prikazivanje popratnih videa iz tog perioda po povratku u prostor Endžio HAB-a, gdje se održavao veći broj sesija tijekom konferencije. 

Posljednja programska aktivnost toga dana bila je radionica o ljudskim pravima, u kojoj su sudionici bili podijeljeni u šest mješovitih grupa, koje su se sastojale od aktivista_kinja i političara_ki iz različitih država. Na radionici su sudionici_e međusobno podijelili razmišljanja o problemima koji se odnose na kršenje ljudskih prava u njihovim državama i regiji te potom između svih koje su naveli birali jedan za koji će osmisliti rješenje. Teme za koje su se grupe odlučile bile su: inkluzija Roma u društvo, prava LGBTIQ+ osoba, promicanje prava na demokratsko djelovanje, prava žena, pravo na slobodu izražavanja i medijske slobode te jezična prava pripadnika_ca manjina. Svaka je grupa mogla birati hoće li rješavanju problemu pristupiti putem aktivističkog ili stranačkog doprinosa izmjenama javnih politika. Zanimljivo je navesti da su se u konačnici tri grupe odlučile za aktivistički pristup problemu, a preostale tri za stranačko djelovanje. Sve su grupe zatim predstavile svoje prijedloge rješenja detektiranih problema.

Na opcionalno druženje popraćeno gledanjem druge polufinalne večeri Eurovizije, koje se održalo nakon večere, odazvao se veći broj sudionika. 

Idućeg su se dana odvijale dvije paralelne aktivnosti. U konferencijskoj sali u hotelu u kojem su bili smješteni sudionici_e održala se godišnja skupština Mreže stranačkih organizacija mladih (PYN), koju je vodila Dorotea Strelec, provoditeljica programa iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska. Skupštini je nazočilo 13 delegata ispred članica PYN-a, dvojica delegata pristupnih članica iz Sjeverne Makedonije iz stranke Demokrati i pomlatka Liberalno-demokratske partije, jedan delegat pristupne članice iz Hrvatske, Kluba mladih Istarskog demokratskog sabora, koji se javio putem Zooma te dvoje gostujućih delegati iz političkih pomladaka koje su iskazale interes priključiti se PYN-u u narednom periodu. Mladim je političarima_kama najprije predstavljen rad Inicijative mladih za ljudska prava, a zatim i izvještaj o radu Mreže stranačkih organizacija mladih za 2022. Godinu. Troje delegata pristupnih članica potom je prezentiralo rad svojih organizacija. U drugom dijelu skupštine raspravljalo se o neaktivnim članicama, s kojima će tajništvo nastojati stupiti u kontakt uz pomoć delegata koji su ponudili poslati njihove kontakte. Razgovaralo se i o predstojećim aktivnostima u sklopu PYN-a, potencijalnim gostovanjima te temama koje interesiraju mlade političare_ke.

Istovremeno su mlade aktivistkinje i aktivisti u Endžio HAB-u sudjelovali na gostujućem predavanju kolega_ica Borislava Prodanovića, Ozrena Lazića, Laure Pejak iz novosadskog omladinskog centra CK13, koji su održali predavanje na temu Everyday is political. Kolege su se tijekom svog predavanja osvrnule na nemile događaje koji su tjedan dana prije konferencije potresla kako Srbiju tako i cijelu regiju i potaknuli sudionike_ce da promisle o nasilju kojem svjedoče u svom svakodnevnom okruženju te predlože načine djelovanja za suzbijanje nasilja u društvu, od pojedinačnog, preko djelovanja civilnog društva do odgovora na nasilje od strane samih država. Također, prezentirali su mladima i alternativne politike kojih se dotiču u svom radu, a to su: građansko samoorganiziranje te feminističke, ekološke i ekonomske alternative. 

Nakon ručka, uslijedile su još dvije aktivnosti. Prva je bila radionica koja je za cilj imala educirati sudionike_ce o razlici između nacionalizma i patriotizma te su nakon rasprava o toj temi u manjim grupama i dijeljenja svojih odgovora pred svima okupljenima svi individualno pismenim izričajem ponudili vlastito poimanje domoljublja. Večernja sesija bio je panel pod nazivom Civil Disobedience vs Institutional Resistance for Positive Social Change - YIHR Talks, na kojem je sudjelovala dugogodišnja mirovna aktivistkinja i politički angažirana Aida Ćorović, aktivist Marko Milosavljević, koji je kroz svoj rad u Inicijativi mladih za ljudska prava Srbija fokusiran na zagovaračko djelovanje prema institucijama nadležnima za zaštitu ljudskih prava i predstavnica mlade generacija aktivistkinja, Mia Bradić, posvećena aktivističkom djelovanju koje se odnosi na ekološke teme i feminizam. Razgovor je moderirala Branka Vierda, programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska, a mladi su sudionici_e istakli kako ih je ovaj panel posebno inspirirao za njihovo daljnje političko i aktivističko djelovanje.

Zadnjeg dana programa sudionici_e su ispunili online evaluacije te su potom i usmeno podijelili svoje utiske o sudjelovanju na konferenciji. Dio njih istaknuo je kako su zahvaljujući prijavi na ovaj događaj prvi puta imali priliku posjetiti Beograd iako dolaze iz susjednih zemalja te su gotovo svi spomenuli da su stekli nova korisna znanja kroz programske aktivnosti, no da su i jako puno naučili međusobnim dijeljenjem informacija kroz umrežavanje i zajedničke diskusije.

Zadnjeg dana programa sudionici_e su ispunili online evaluacije te su potom i usmeno podijelili svoje utiske o sudjelovanju na konferenciji. Dio njih istaknuo je kako su zahvaljujući prijavi na ovaj događaj prvi puta imali priliku posjetiti Beograd iako dolaze iz susjednih zemalja te su gotovo svi spomenuli da su stekli nova korisna znanja kroz programske aktivnosti, no da su i jako puno naučili međusobnim dijeljenjem informacija kroz umrežavanje i zajedničke diskusije.

(Autorica fotografija: Sanja Bistričić Srića)

 

 

 

 

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.