hr en

Vijesti

Sudjelovali smo na prestižnoj regionalnoj konferenciji

Large img 20240321 wa0012

Naša Margareta sudjelovala je kao govornica panela na konferenciji “Building a Common Agenda for Prevention in the Western Balkans” u Podgorici

Naša Margareta je  21. i 22. ožujka 2024. prisustvovala na regionalnoj konferenciji u Podgorici pod nazivom “Building a Common Agenda for Prevention in the Western Balkans”. Konferenciju je organizirala Koalicija Zapadnog Balkana za prevenciju genocida i masovnih zločina (CGMAP) u suradnji s Impunity Watchom te uz potporu Ureda povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe. Po pozivu naše partnerske organizacije, Centra za postkonfliktna istraživanja iz Bosne i Hercegovine, Margareta je sudjelovala kao govornica u jednom od tematskih panela te je imala priliku prisustvovati i doprinjeti internom sastanku Koalicije čije je YIHR Hrvatska član od 2017. godine. 

 

Na samoj konferenciji sudjelovale su organizacije civilnog društva, predstavnici ambasada zapadnih država i predstavnici međunarodnih organizacija (OSCE, EU) iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine. Kroz panelske i informalne diskusije tijekom konferencije htjeli su se postići sljedeći ciljevi: 1) ojačati civilno društvo, posebice na lokalnoj razini i kroz uključenje policymakera, 2) doprinijeti izgradnji savezništva, suradnje i solidarnosti kroz rad CGMAP-a, 3) razviti i usvojiti agendu praćenja i identificirati zajedničke akcije, 4) definirati strategiju i metodologiju rada CGMAP-a.

 

Prvog dana konferencije uvodni govor fokusiran na tranzicijsku pravdu održala je povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, Dunja Mijatović, a virtualne poruke poslali su i specijalna savjetnica Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida generalnog tajnika Ujedinjenih naroda, Alice Wairimu Nderitu, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, sutkinja Graciela Gatti Santana te Christian Guillermet-Fernández, predsjednik Globalne akcije protiv masovnih zločina (GAAMAC). 

 

Na konferenciji su održani sljedeći paneli: 1) Civilno društvo i prevencija: rješavanje učestalog negiranja i revizionizma, 2) Žrtve i reparacije: lokalna perspektiva, 3) Iscjeljenje od prošlosti: psihosocijalna podrška i obrazovanje, i 4) Civilno društvo i mediji: suočavanje s prošlošću u doba nove tehnologije. Margareta je u sklopu panela o psihosocijalnoj podršci i obrazovanju govorila o važnostima obrazovanja o ratnim devedesetima i rada s mladima na temama suočavanja s prošlošću i tranzicijske pravde te aktivizma i zagovaranja pozitivnih promjena u tom području. Istaknula je da je rad s mladima u tom području posebno važan jer mladi ne predstavljaju samo društveni resurs sadašnjosti već su i predstavnici željene budućnosti. 

 

Naša bivša članica YIHR tima, Branka Vierda, je na konferenciji također sudjelovala kao moderatorica zadnjeg panela na temu suočavanja sa prošlosti u doba nove tehnologije.  U sklopu konferencije, nagradu “Obični heroji”, koja je prethodno dodijeljena i našoj Branki Vierdi, Centar za postkonfliktna istraživanja dodijelio je Dunji Mijatović i predstavnicama udruge Majke enklava Srebrenice i Žepe
Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.