hr en

Vijesti

Uništen plakat u Zagrebu koji podsjeća na žrtve ratnog zločina u Ahmićima

Large whatsapp image 2024 04 05 at 12.53.38 pm

U svega jedan dan uništen je plakat na Slavonskoj aveniji u Zagrebu koji smo postavile 4.4., a koji podsjeća na žrtve ratnih zločina u bosanskohercegovačkom mjestu Ahmići.

 

U samo nekoliko sati, u Ahmićima su 16. travnja 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti i praktično sravnile selo sa zemljom. Većina ubijenih bile su starije osobe, žene i djeca, a najmlađa žrtva je bila stara tek nekoliko mjeseci. Presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) dokazale su odgovornost političkog i vojnog vrha Republike Hrvatske za ovaj zločin, iako se uloga Republike Hrvatske u godinama nakon na sve načine nastojala prikriti ili relativizirati. I danas se taj zločin vrlo rijetko spominje u javnom prostoru, a trenutačni politički i vojni vrh Republike Hrvatske nije spreman preuzeti odgovornost i prestati s praksom negiranja ratnih zločina počinjenih u ime građana Hrvatske. Kako bi na ovaj zločin podsjetili trenutni državni vrh, ovaj plakat je postavljen u Zagrebu. 

Plakatom smo, ususret 31. obljetnici ratnog zločina u Ahmićima, podsjetile na zločine u Ahmićima i poručile da se građani Republike Hrvatske sjećaju žrtava i tražimo da Republika Hrvatska preuzme odgovornost i ispriča se za svoje zločine.