hr en

Vijesti

Uspješno provedena radionica o ljudskim pravima i mirovnom aktivizmu u Zadru!

Large img 0488

Zagreb, 27. listopada 2023.

U subotu, 21. listopada 2023. provedena je prva u nizu radionica koja tematski obrađuje ljudska prava i mirovni aktivizam, s osvrtom na (ne)poznate ličnosti koje su posvećeno radile na zaštiti ljudskih prava. Sama je radionica svojevrsni nastavak našeg edukativnog programa Trening za edukatore_ice mirovnog aktivizma održanog u Zagrebu u lipnju ove godine.

Naime, jedan od ciljeva Treninga bio je osnažiti i potaknuti sudionike da u svojim lokalnim zajednicama organiziraju slične aktivnosti i na taj način prenesu dobivena znanja i vještine. Time nastojimo postići njihovo aktivnije uključivanje u društvo, ali i jačanje suradnje s mladima iz drugih dijelova Hrvatske. 

Prvu radionicu je održala polaznica Treninga i članica naše aktivističke mreže Karla Birkić u svojoj nekadašnjoj gimnaziji Vladimira Nazora u Zadru. Prisustvovalo je šesnaest srednjoškolaca u dobi od petnaest do osamnaest godina, a o njihovoj zainteresiranosti govori činjenica kako je radionica s planiranih dva sata, unatoč tome što se održala u subotu, produljena na gotovo puna tri. 

Radionica je, nakon početne runde asocijacija, započela kraćim izlaganjem o nastanku ljudskih prava, njihovom razvoju i svrsi te prikazom najvažnijih povijesnih dokumenata koji su doprinijeli univerzalizaciji ljudskih prava. Zatim je uslijedilo detaljnije upoznavanje s najvažnijim ljudskim pravima sadržanima u UN-ovoj Deklaraciji o ljudskim pravima, a fokus stavljen na načine na koje se ljudska prava mogu kršiti. To je poslužilo kao uvod u ostatak radionice koji je protekao u učenju o antiratnoj kampanji i mirovnom aktivizmu u Hrvatskoj i regiji tijekom 1990-ih pomoću seta kartica razvijenih u tu svrhu. 

Radionica je završena raspravom o glavnim problemima koji muče sudionike u njihovoj lokalnoj zajednici, idejama kako se mogu aktivnije uključiti te prepoznavanjem načina da se na različite probleme odgovori. Odgovori koje su nam mladi dali naročito su vrijedni jer ćemo pomoću njih kreirati preporuke za lokalne Savjete mladih te ponuditi savjete kako adresirati najčešće probleme koje mladi primjećuju u vlastitim sredinama te kako potaknuti mlade na veću građansku participaciju. 

Osim pozitivnih komentara sudionika radionice, važno je istaknuti kako se voditeljica radionice Karla sjajno snašla primjenjujući naučeno s lipanjskog Treninga. Takav peer to peer prijenos znanja izuzetno je koristan te ćemo ga nastojati upotrebljavati i u idućim aktivnostima. Imajući to na umu, podsjećamo kako je iduća radionica planirana za subotu, 4. studenog u Osijeku, stoga pozivamo mlade iz Osijeka i okolice da nam se pridruže!

Projekt MLAD! provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

 

 

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.