hr en

Vijesti

YIHR. hub: online trening za usavršavanje osoba koje rade s mladima: Lakše uključivanje gluhih i nagluhih mladih osoba u organizacije

Large lak%c5%a1e uklju%c4%8divanje gluhih i nagluhih osoba u rad organizacija 760x400

Zanima vas kako organizaciju u kojoj radite možete učiniti inkluzivnijim mjestom za volontere/volonterke, osobe na praksi i radnike/radnice koje ujedno pripadaju ranjivim skupinama, s naglaskom na mlade s oštećenjem sluha? Želite osvjestiti načine na koje ranjivim mladim osobama može biti otežano uključenje u vašu radnu okolinu s ciljem da im to olakšate? 

Prijavite se na ovaj trening jer možda baš vama prijavu za posao/praksu/volontiranje pošalje jedna od 16 000 osoba s oštećenjem sluha registriranih u Republici Hrvatskoj.

Za sve mentore i mentorice Programa mentoriranja i prakse u civilnom društvu, ali i za sve osobe koje mentoriraju mlade u svojim organizacijama (udrugama, javnim institucijama ili privatnim firmama) bilo kao volontere, suradnike ili radnike, do kraja ove godine u digitalnom YIHR.hubu organiziramo seriju kratkih treninga o inkluziji ranjivih mladih u organizacije.

Mentori i mentorice odnosno oni koji to tek žele postati mogu sudjelovati samo na jednom ili na svim treninzima u ovogodišnjem ciklusu, a po završetku ciklusa dobit će potvrde o sudjelovanju.

Četvrti i ujedno i posljednji trening u ovom ciklusu bit će na temu ‘Uključivanje gluhih i nagluhih mladih osoba u organizacije’, a vodit će ga Tea Domin, Ivona Mlakar i Justina Zajc iz Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih.

Trening će se održati u četvrtak 9.12.2021. od 14 do 16h. 

 

U Hrvatskoj je u 2021. godini registrirano preko 16 000 osoba s oštećenjem sluha (prema Izvješću o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Oštećenje sluha je nevidljivi invaliditet – gluhu i nagluhu osobu kao osobu s invaliditetom prepoznat ćemo tek pri pokušaju komunikacije. Gluhe i nagluhe osobe često su izolirane, a razlog tome upravo je komunikacija. Hrvatski znakovni jezik, jedan od načina komunikacije gluhih i nagluhih osoba, službeni je jezik gluhih i nagluhih osoba u RH, priznat 2015. godine (Zakon o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj, NN 82/15). Ipak, sve gluhe, a posebno nagluhe osobe, ne koriste znakovni jezik već koriste ostale oblike komunikacije: čitanje s usana, titlovanje, pisanje, daktilografa, tehnička pomagala…Jedan od izazova s kojim se Savez i njegove udruge susreću je motivacija mladih gluhih i nagluhih za sudjelovanje u radu udruge i samozagovaranju.

Ovim webinarom želimo upoznati sve zainteresirane organizacije u Republici Hrvatskoj s time na koji način mogu svoje volonterske i edukacijske programe, prakse i radno okruženje prilagoditi osobama s oštećenjem sluha.

Broj mjesta na treningu je ograničen, a prijaviti se može do 8.12.2021. do 16h. Poveznica na trening bit će poslana do 17h toga dana.

Prijavnica 

Više o predavačicama:

Tea Domin po zanimanju je dipl. ing. kemije, a u Hrvatskom savezu gluhih i nagluhih zaposlena je kao voditelj administracije. Uz kemijanje s eteričnim uljima u slobodno vrijeme, glavna preokupacija su joj odgoj jednog energičnog dvonožnog petogodišnjaka te briga o desetogodišnjoj četveronožnoj Etti.

Ivona Mlakar stručna je prvostupnica međunarodnog poslovanja i u Hrvatskom savezu gluhih i nagluhih zaposlena je kao pripravnik – asistent za pripremu i provedbu projekata. Osim što je aktivna članica zajednice Gluhih, Ivona uživa u šetnjama sa svojom Mazom.

Justina Zajc zaposlena je kao prevoditeljica hrvatskog znakovnog jezika u Hrvatskom savezu gluhih i nagluhih. Hrvatski znakovni jezik Justini je materinski jezik jer je dijete gluhih roditelja i dio je zajednice Gluhih od rođenja. Justina živi, diše, spava i sanja na hrvatskom znakovnom jeziku, iako joj se ponekada ruke „spletu“ pa odznakuje na međunarodnom znakovnom ili francuskom znakovnom jeziku ili čak španjolskom znakovnom jeziku.

Više informacija o sličnim aktivnostima možete popratiti na stranicama Inicijative mladih za ljudska prava i na Facebook stranici Social Innovators Hrvatska.

The Social Innovators project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Social Innovators projekt, u sklopu kojeg je ova radionica, financiran je od strane Islanda, Norveške i Lihtenštajna kroz EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Zajedno za zelenu, kompetitivnu i uključivu Europu.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.