hr en

Vijesti

YIHR. hub: Predstavljamo drugi trening za mentore_ice iz organizacija civilnog društva: Inkluzija mladih LGBTIQ+ osoba u aktivnosti OCD-ova

Large ravnopravnost raznolikost i uklju%c4%8denost inkluzija mladih lgbtiq osoba u aktivnosti organizacija civilnog dru%c5%a1tva 5 760x400

Zanima vas kako udrugu u kojoj radite učiniti inkluzivnijim mjestom za volontere, praktikante i radnike? Želite osvjestiti načine na koje ranjivim mladim osobama može biti otežano uključenje u vašu organizaciju s ciljem da im to olakšate?

Za sve mentore i mentorice Programa mentoriranja i prakse u civilnom društvu, ali i za sve osobe koje mentoriraju mlade u udrugama bilo kao volontere, suradnike ili radnike, do kraja ove godine u digitalnom YIHR.hubu organiziramo seriju kratkih treninga o inkluziji ranjivih mladih u OCD-ove.

Mentori i mentorice u civilnom društvu mogu sudjelovati samo na jednom ili na svim treninzima u ovogodišnjem ciklusu, a po završetku ciklusa dobit će potvrde o sudjelovanju.

Drugi trening bit će na temu Ravnopravnost, raznolikost i uključenost: inkluzija mladih LGBTIQ+ osoba u aktivnosti organizacija civilnog društva, a vodit će ga Daniel Martinović iz Duginih obitelji.

Trening će se održati u srijedu 1.12.2021. od 10 do 12h. 

Broj mjesta na treningu je ograničen, a prijaviti se može do 30.11.2021 do 16h. Poveznica na trening bit će poslana do 17h toga dana.

 

Zašto je važno pričati o inkluziji mladih LGBTIQ+ osoba?

Sve više mladih danas izlazi iz ormara i otvoreno priča o svojoj seksualnoj orijentaciji i identitetu, što potvrđuju istraživanja rađena kako na razini Europske unije, tako i u Hrvatskoj. Ta ista istraživanja potvrđuju kako su mlade LGBTIQ+ osobe i dalje izložene nasilju: tjelesnom, verbalnom, emocionalnom, seksualnom nasilju i nasilju u radnom okruženju, u čemu nažalost Hrvatska prednjači – unatoč društvenim promjenama unatrag zadnjih 10-20 godina. Mlade osobe također često žele volontirati, educirati se ili sudjelovati u aktivnostima koje organizira civilno društvo, i za koje se često smatra da su “sigurno mjesto”, mjesto gdje se nailazi na toleranciju i razumijevanje.

No, što možemo dodatno učiniti kako bi naglasili da se na našim aktivnostima može sudjelovati bez straha od diskriminacije, i kako bismo osigurali svim osobama jednako postupanje, sigurno i poticajno okruženje?

Na treningu ćemo pričati o praktičnim iskustvima, primjerima dobre prakse i savjetima o inkluziji LGBTIQ+ mladih u aktivnosti civilnog društva.

Više o predavaču:

Daniel Martinović predsjednik je udruge Dugine obitelji, koja se zalaže za zaštitu, unapređenje prava i položaja LGBTIQ+ osoba i njihovih obitelji u hrvatskom društvu. U zadnjih desetak godina aktivan je u raznim inicijativama i kampanjama civilnog društva, poput kampanje “Glasaj protiv” tijekom referenduma o braku, prosvjeda potpore kurikularnoj reformi “Hrvatska može bolje” ili “Moja dugina obitelj”, crowdfunding kampanje za prve hrvatske slikovnice s istospolnim roditeljima.

Organizirao je i proveo različite edukacije o LGBTIQ+ temama za širu javnost, javne službe i organizacije civilnog društva, te trenutno provodi razne slične aktivnosti kroz udrugu Dugine obitelji i GOOD iniciajtivu, mrežu organizacija koje se zalažu za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovne institucije.

Prijavnica 

Ostali treninzi, koji za cilj imaju osvIjestiti mentorice i mentore o tome kako mogu stvoriti inkluzivnije organizacije za ranjive društvene skupine, pokrivat će sljedeće teme:

  • Uključivanje mladih Roma u organizacije civilnog društva (2.12.)
  • Lakše uključivanje gluhih i nagluhih osoba u rad organizacija – prilagodba radnog okruženja i edukacijskih programa (10.12.)

Najave treninga i prijavnice bit će dostupne ovaj tjedan na stranicama Inicijative mladih za ljudska prava i na Facebook stranici Social Innovators Hrvatska.

The Social Innovators project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Social Innovators projekt, u sklopu kojeg je ova radionica, financiran je od strane Islanda, Norveške i Lihtenštajna kroz EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Zajedno za zelenu, kompetitivnu i uključivu Europu.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.