hr en

Vijesti

Čuvamo sjećanje na obitelj Zec

Large zec

Zagreb, 21. prosinca 2022. godine 

Inicijativa mladih za ljudska prava je i tijekom 2022. godine bila posvećena zagovaračkim, istraživačkim i aktivističkim naporima za očuvanje sjećanja na obitelj Zec na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini.

Mihajlo i Marija Zec, te njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra, ubijeni su 1991. godine od strane pripadnika pričuvne postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske, tzv. merčepovca, koji za taj zločin nisu odgovarali.

Desetogodišnji napori Inicijative mladih za ljudska prava da se imenuje javna površina po obitelji Zec su urodili plodom početkom ove godine, kada je na 3. sjednici Odbora za imenovanje ulica, naselja i trgova Grada Zagreba usvojen prijedlog Inicijative mladih za ljudska prava da se ime obitelji Zec unese u Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba.

Nastavljamo zagovarati imenovanje javne površine po obitelji Zec koja bi nam služila kao podsjetnik i opomena da se nikad više ne dogodi da su ljudi ubijeni samo zato što su bili određene nacionalne pripadnosti, a da su oni koji su za to odgovorni nekažnjeni.

O ovim zagovaračkim naporima, kao i drugim umjetničkim i aktivističkim doprinosima civilnog društva pisali smo u studiji slučaja o obitelji Zec koja je nastala u okviru projekta “Mapping Commemorative Cultures, Best Practices, and Lessons Learned” organiziranog od strane Global Initiative for Truth, Justice, and Reconciliation.

Studija slučaja o obitelji Zec je objavljena zajedno sa drugim studijama slučaja o oblježavanju važnih datuma stradanja civila iz Alžira, Francuske, Bosne i Hercegovine, Haitija, Indonezije, Lebanona, Južne Afrike, Filipina, Timor-Leste-a i Turske. 

Studija slučaja je dostupna na engleskom jeziku i u prijevodu na srpski jezik od strane Fonda za humanitarno pravo iz Beograda na čiji smo poziv sudjelovali u izradi ove studije slučaja.

Studiju slučaja smo predstavili na panel raspravi o komemorativnim kulturama koju je Global Initiative for Truth, Justice, and Reconciliation organizirala od 29. do 30. studenog 2022. Na ovoj panel raspravi predstavljen je i policy paper utemeljen na ključnim spoznajama iz navedenih studija slučaja koji svim zagovaračima u području kulture sjećanja u skladu sa vladavinom prava i standardima ljudskih prava mogu biti od pomoći.

U studiji slučaja o obitelji Zec podijelili smo ključne činjenice vezane za ubojstvo obitelji Zec i pravosudni epilog, a potom istaknuli dugogodišnje napore civilnog društva da se očuva sjećanje na obitelj Zec, prikazali doprinos umjetnika u čuvanju sjećanja  (npr. kazališna predstava “Aleksandra Zec” redatelja Olivera Frljića), opisali komemoracije koje se održavaju svake godine na obljetnicu stradanja na Sljemenu te ukazali na zagovaranje za imenovanje javne površine po obitelji Zec u gradu Zagrebu.

Navedenoj komemoraciji, tradicionalno organiziranoj od strane Antifašističke lige Republike Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća, i ove godine se na obljetnicu stradanja, 7. prosinca 2022. godine pridružilo 11 aktivista i aktivistkinja ispred Inicijative mladih za ljudska prava.

U 2023. godini nastavljamo čuvati sjećanje na obitelj Zec i graditi društvo u kojem se takvi zločini neće ponoviti.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.