hr en

Vijesti

Provedena online radionica o zagovaranju u lokalnim zajednicama za zagovarače/ice početnike/ce

Large radionica3

Zagreb, 9. studenog 2022. godine

Inicijativa mladih za ljudska prava, Europski dom Vukovar, Projekt građanskih prava Sisak, Status M i Arterarij proveli su online radionicu o zagovaranju u lokalnim zajednicama za zagovarače/ice početnike/ce.

Radionica je održana u srijedu, 26. listopada i sastojala se od predavačkog dijela i praktičnog rada u grupama. Predavanje su vodile Branka Vierda, programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava i Dijana Antunović-Lazić, izvršna direktorica Europskog doma Vukovar, a rad u grupama Ana Gvozdić (YIHR), Tamara Tokić (Status M), Maja Buljubašić (EDVU) te Ivona Perković (PGP Sisak)

Unutar teorijskog uvoda u temu zagovaranja u lokalnim zajednicama, predstavnici organizacija civilnog društva su imali priliku upoznati se s osnovnim odrednicama koncepta zagovaranja i javnih politika, naučiti razliku između zagovaranja, lobiranja i aktivizma, usvojiti znanja o institucionalnoj i društvenoj dimenziji zagovaranja te čuti više o konkretnim primjerima dobre prakse zagovaranja na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Također su imali priliku čuti primjere uspješnih izmjena javnih politika postignutih kroz zagovaranje na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Branka Vierda se osvrnula na zagovarački rad Inicijative mladih za ljudska prava vezano za donošenje Zakona o civilnim žrtvama rata te o zagovaračkim nastojanjima u okviru imenovanja javne površine po obitelji Zec.

U drugom dijelu radionice, predstavnice članica projektnog konzorcija su govorile o svom radu na preporukama za poboljšanje međuetničke i međugeneracijske suradnje u lokalnim zajednicama te dobile vrijedne povratne informacije od sudionika/ca radionice.

Predstavnici/e organizacija civilnog društva koji su sudjelovali/e na radionici su potom u radnim grupama razgovarali o problemima s kojima se suočavaju u vlastitim lokalnim zajednicama i prepoznali prilike za zagovaračke napore usmjerene ka jedinicima lokalne i područne samouprave u cilju rješavanja problema iz njihovih lokalnih zajednica. 

Iz velikog broja prijava te samog odaziva na radionicu kao i iz provedene evaluacije nakon provedene radionice bilo je vidljivo da je sadržaj od strane organizatora radionice uspješno prenesen te se nadamo da će i naknadno dostavljeni materijali organizacijama civilnog društva koristiti za ostvarenje daljnjih zagovaračkih napora.

 

____________________________________________________________________________

 

Projekt 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Projekt 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava zajednički provode Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, Projekt građanskih prava Sisak, Europski dom Vukovar, Status M i ARTERARIJ.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.