hr en

Vijesti

Upitnik o potrebama za program pripravništva u organizacijama civilnog društva

Large si promo image cover

Inicijativa mladih za ljudska prava u sklopu projekta SOCIAL INNOVATORS koji provodi sa partnerima PINA (Slovenija), National Management School (Bugarska) i Ostfold University College (Norveška) izrađuje program pripravništva u organizacijama civilnog društva i model pripravništva na daljinu u organizacijama civilnog društva.

Problem s kojim se susreće veliki broj mladih ljudi sa završenim fakultetima u Europi, a posebno u Južnoj i Jugoistočnoj Europi, je nemogućnost zapošljavanja. S ovim problemom se najčešće susreću mladi koji su svoju fakultetsku diplomu stekli u području društvenih i humanističkih znanosti. Upravo zbog toga, postoji potreba za pronalaskom novih rješenja za stvaranje poslova i zapošljavanje ove grupe mladih ljudi, posebno u društvenim sektorima koji odgovaraju njihovom obrazovanju.

SOCIAL INNOVATORS predstavlja inovativni model istovremenog rješavanja izazova visoke stope nezaposlenosti mladih i niske stope zaposlenosti u nevladinom sektoru, izazova koji predstavlja ogroman gubitak ljudskih potencijala i propuštene prilike za veći doprinos društvenoj transformaciji.

U nevladinim organizacijama, mladi će steći radno iskustvo i uključiti se u neke od najrelevantnijih inicijativa i programa koji se bave društvenim izazovima u Europi danas.

Sa željom da program pripravništva odgovara potrebama organizacija civilnog društva u Hrvatskoj Inicijativa mladih za ljudska prava provodi konzultacije s organizacijama civilnog društva.

Proces konzultacija s organizacijama civilnog društva odvijat će se u 2 faze:

1. on-line anketa za istraživanje potreba OCD-ova: potrebe za pripravnicima, kvalifikacijama i vještinama koje traže kod pripravnika, primjeri dobre prakse uključivanja volontera i pripravnika u programe OCD-ova, interni resursi i mogućnosti za mentorstvo, očekivanja od pripravnika, očekivanja od programa pripravništva

2. fokus grupe sa predstavnicima OCD-ova s ciljem oblikovanja programa pripravništva koji odgovara potrebama OCD-ova.

Nakon izrade programa pripravništva u 2020. godini biti će održani treninzi za trenere s ciljem pružanja podrške mentorima u OCD-ovima za provođenje programa pripravništva.

Od 2020. do 2022. godine 96 NEET-ovaca i 24 NEET-ovca iz ranjivih skupina dobit će priliku za plaćeno pripravništvo u OCD-ovima. U natjecanju JOB CHALLENGE jedna mlada nezaposlena osoba će dobiti ugovor na godinu dana u OCD-u.

Pozivamo sve udruge da sudjeluju u konzultacijama te da ispune on-line anketu o potrebama za program pripravništva u OCD-ovima do 3.6.2019. godine.

Više o projektu: http://yihr.hr/hr/social-innovators/

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.