hr en

unapređenje društvenih mehanizama praćenja i zagovaranja ljudskih prava

U Hrvatskoj ne postoji sustavno razvijen program praćenja i zagovaranja ljudskih prava od strane OCD-a zbog specifičnog političkog i društvenog razvoja u nedavnim godinama.

Inicijativa mladih za ljudska prava je kao odgovor na ovaj izazov razvila projekt "Unapređenje društvenih mehanizama praćenja i zagovaranja ljudskih prava" s općim ciljem poboljšanja stanja ljudskih prava u Hrvatskoj unaprijeđenjem društvenih mehanizama praćenja i zagovaranja ljudskih prava i sljedećim specifičnim ciljevima i očekivanim rezultatima:

a) ustanovljenje sustavnog mehanizma praćenja standarda,

b) doprinos odgovornom praćenju stanja od strane državnih institucija,

c) unaprijeđenje potencijala za širenje suradnje, znanja i ekspertize OCD-a u Hrvatskoj,

d) jačanju kapaciteta Inicijative i OCD-a za zagovaranje prava na lokalnom nivou,

e) izgradnji aktivističke mreže za javno zagovaranje i platforme za edukaciju mladih aktivista/kinja,

f) podizanje svijesti o ljudskim pravima i suzbijanje netolerancija i isključivih ideologija,

g) doprinos adekvatnom institucionalnom odgovoru na izazove zaštite i promocije prava.

Ostvarenjem ovih ciljeva, projekt će unaprijediti kapacitete OCD-a i mladih te podići razinu odgovornosti institucija na korist zaštite prava ugroženih manjina.

U sklopu projekta u razdoblju od 1.9.2015. do 31.1.2017. godine biti će održane sljedeće aktivnosti za ostvarivanje ciljeva projekta: kampanje za ljudska prava, evaluacije usklađenosti prikupljenih podataka sa standardima i mehanizimima o ljudskim pravima te izrađene i predstavljene preporuke, izrađeni i objavljeni izvještaji o implementaciji javnih politika i njihovoj usklađenosti s normama ljudskih prava, osnovana Studentska unija za ljudska prava te proširena Mreža gradova i OCD-a protiv rasizma.

Najave aktivnosti, kako se uključiti te izvješća sa aktivnosti pratite na našim web i Facebook stranicama.

Na Međunarodni dan ljudskih prava objavili smo poziv za intenzivni trening za ljudska prava s ciljem pokretanje Studentske unije za ljudska prava. Poziv i prijavu za trening možete pronaći ovdje.

Intenzivni trening za ljudska prava održan je od 1. do 4. ožujka 2016. godine sa 25 studentica i studenata. Na četverodnevnom intenzivnom treningu studentice i studenti su slušali predavanja i diskutirali s profesorima s Pravnog fakulteta u Zagrebu - dr.sc. Enesom Kulenovićem i dr.sc. Snježanom Vasiljević, s programskim direktorom Kuće ljudskih prava Ivanom Novoselom, Tenom Šimunović Einwalter iz Ureda Pučke Pravobraniteljice, Jaroslavom Pecnikom - članom saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Sandrom Benčić i Sarom Lalić iz Centra za mirovne studije, Mitre Georgievim iz Kuće ljudskih prava, Sanjom Sarnavkom iz B.a.B.e. i Markom Jurčićem iz Zagreb Pridea.

Zadnji dan treninga je bio posvećen osmišljavanju aktivnosti Studentske unije za ljudska prava.

Fotografije sa treninga pogledajte ovdje.

Program treninga.

U suradnji sa Studentskom unijom za ljudska prava 16. lipnja 2016. održana je tribina u Splitu "Suočavanje s prošlošću grada Splita". Izvještaj s tribine pročitajte ovdje.

Kampanja protiv nacionalizma je pokrenuta 29. srpnja 2016. godine.

U prosincu 2016. organiziran je Trening o međunarodnom humanitarnom pravu i tranzicijskoj pravdi koji je okupio 25 studenata i studentica koji su sudjelovali u programu i slušali predavanja i iskustva iz prakse vodećih domaćih i regionalnih stručnjaka u području međunarodnog humanitarnog prava i tranzcijske pravde.

Program treninga. Fotografije s treninga.

Izvještaji i publikacije:

Transitional Justice // Human Rights Brief: Issues in Criminal Prosecutions of War Crimes

Report // Local Strategies on Tackling Racism, Xenophobia, Discrimination and Related Intolerances

Towards Illiberalism

Report on Political Extremism in Croatia

Report on the international fact-finding mission to investigate rights violations of the population in south-east Turkey committed in & by implementation of the country’s security policy

EEA+Grants+-+GIF Norway+Grants+-+GIFlogo_u_boji_manji_hr

Projekt "Unaprijeđenje društvenih mehanizama praćenja i zagovaranja ljudskih prava" financijski podupire EEA Grants / Norway Grants i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Demokratizacija i ljudska prava.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.