hr en

mladi se sjećaju zaboravljenih

Naziv projekta: Mladi se sjećaju zaboravljenih

Nositelj projekta: Inicijativa mladih za ljudska prava

Razdoblje provedbe: 1.10.2023. - 31.3.2025.

 

Problem koji želimo adresirati projektom Mladi se sjećaju zaboravljenih je porast nacionalizma kod mladih zbog nedostatka odgovornog suočavanja s prošlošću, što uključuje i učinkovitu implementaciju mehanizama tranzicijske pravde u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj u javnim prostorima i političkim diskursima prevladava etnonacionalizam koji prijeti poštivanju ljudskih prava i europskim vrijednostima, primarno vrijednosti očuvanja mira i jednakosti pred zakonom. Kao Inicijativa mladih za ljudska prava vjerujemo da postoji izravna uzročna veza između ratova devedesetih i neprekidne međuetničke mržnje i predrasuda prema onima koje se doživljava kao „druge“.

Službene politike koje se odnose na ratove devedesetih, definirane Ustavom i zakonima, kao i Deklaracijom o Domovinskom ratu, ulogu Hrvatske promatraju isključivo kao obrambenu i oslobodilačku. Ovo sprečava priznavanje stradanja i prava žrtava rata koje nisu etnički Hrvati te dovodi do pristranih obrazovnih programa koji potiču nacionalističke stavove umjesto kritičkog mišljenja, te veličaju ratove umjesto mirotvorstva.

Projektom Mladi se sjećaju zaboravljenih stvorit ćemo novu kritičnu masu mladih koji će biti osposobljeni znanjima, stavovima i vještinama za zagovaranje odgovornog suočavanja s prošlošću i implementacije mehanizama tranzicijske pravde. Oni će biti nova generacija zagovarača i watchdoga ljudskih prava koji će utjecati na svoje vršnjake i šire društvo aktivizmom te nastavljati pritisak na institucije za odgovorno suočavanje s prošlošću.

Govor Inicijative mladih za ljudska prava na komemoraciji za obitelj Zec 7.12.2023.

Postavljena spomen-ploča u znak sjećanja na obitelj Zec!

Naše zagovaračke napore prepoznao Grad Zagreb

Četvrta po redu edukativno-aktivistička škola tranzicijske pravde "Gdje si bio_la 2023.?" je iza nas!

Obilježili smo 30. obljetnicu zatvaranja logora Heliodrom 

Obilježili smo 31. godišnjicu ratnog zločina u Ahmićima

Uništen plakat u Zagrebu koji podsjeća na žrtve ratnog zločina u Ahmićima 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.